Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Остров Родос
  6. Родоски колос

Родоски колос, Остров Родос

Родоски колос

Родоският колос е представлявал статуя от бронз на бога на слънцето Хелиос, която се издигала в пристанището на град Родос, на остров Родос в Егейско море.

Статуята достигала височина около 30 метра и била една от най-високите статуи в древността. Също така е била и едно от Седемте чудеса на света.

Родоски колос е дело на Харес от Линдос и е построена в периода между 292 пр.н.е. и 280 пр.н.е.

Разпадането на държавата на Александър Македонски поставило Родос в ръцете на Птолемей I Сотер.
Той бързо се утвърдил в Египет и сключил с Родос съюз, контролиращ търговията в източното Средиземноморие.

През 305 пр.н.е. Родос се намирал под обсада от синът на другият диадоха Антигон I Едноокий - Деметрий I Македонски и неговата войска от 40 000 души. Главния град на острова се намирал в обсада цяла година. Накрая Деметрий I Македонски бил принуден да отстъпи пред приближаващия флот на Птолемей.

Народът на Родос поел инициативата да продаде счупените обсадни оръдия и да издигне статуя на почитания бог на слънцето Хелиос, за да му отдаде своята почит и да му се отблагодари за застъпничеството.
Хелиос бил не просто почитано божество на острова, но легендите разказвали, че бил негов създател, изнесъл го от морските дълбини на ръцете си.

Строителството е поверено на Харес, който не за първи път участва в изграждането на големи статуи. Неговият учител, Лизип, е създал 22 метрова бронзова статуя на Зевс в Тарентум.

Харес се труди над статуята дванадесет години, но създава бронзовия гигант. Когато приключил, пред очите на родосци се извисил висок и строен юноша - бог с венец от лъчи на главата. Той стоял на мраморен постамент, леко наклонен назад и втренчил погледа си надолу. Величествената статуя се издигала точно на входа в пристанището и била видима от близките острови. Нейната основа била направена от глина, върху метално скеле, а отгоре била покрита с бронзови листи.

Твърди се, че за създаването на грандиозния монумент са били нужни 13 тона бронз и 8 тона желязо. С Родоският колос се зародила и своеобразна мода на гигантските статуи и на острова през 2 век пр.н.е. имало вече около 100 колосални скулптури.

За съжаление съществуването на колосът продължило сравнително кратко — 56 години.
През 226 пр.н.е. земетресение разрушило статуята. Както пише Страбон, "Статуята лежала на земята, свалена от земетресението и счупена в коленете". Но дори и тогава колоса будел възхищение със своите размери. Плиний Стари казва, че малко хора успявали да обхванат с двете си ръце големия палец на ръката на Хелиос.
Птолемей III отправил предложение към жителите на острова да плати за реконструкцията на статуята, но Делфийския оракул ги накарал да се страхуват, че ще обидят Хелиос и те отказали.

Останките на разрушеното произведение не били помръднати, както е описано от Страбон, над 800 години, и дори счупени, те били толкова впечатляващи, че много пътешественици отивали да ги видят.

През 654г. арабите завладяват Родос и според Теофан Изповедник ги продават на "еврейски търговец от Едеса".