Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Остров Санторини

Остров Санторини, Гърция - Туристически Атракции

Остров Санторини

Санторини (известен още като - Санторин, Тера, Тира) представлява малка група вулканични острови в Егейско море, част от т.нар. Цикладски острови. Те са дистинация, известна по целия свят. Санторини се смята за един от най-хубавите курорти по цялото Средиземноморие.

Има легенди, които разказват, че той е част от потопената Атлантида, с чието изчезване е загинала цялата критско-минойска цивилизация.

В миналото бреговата му линия е била окръжност, която се е образувала в резултат на вулканични изригвания. През 1400 години пр.н.е. вулканът експлодирал с такава сила, че централната част на острова литнала във въздуха. На нейно място се образувал огромен кратер, наречен калдера, който се запълнил с морска вода.

Туризмът по тези територии започва да се развива от 1960-1970 г. В курортния облик на острова се преплитат типичния за Цикладите стил (бели стъпаловидно разположени къщи с множеството калдъръмени улички между тях) и модерния лукс.

Главният град в Санторини е Фира (или Тира). Атрактивни са начините на придвижване в него - магарета, лифт и мотоциклети. Най-широките плажове на островите са Камари и Периса.

Основният превоз до курорта, разположен в сърцето на Гръцките острови, е ферибот от Атина.

Изключително интересни за туристите са разкопките на древния град в местността Акротири. Там посетителите могат да видят рисунки, амфори и най-различни предмети, които са се съхранили под камъните и пепелта след последното изригване преди около 3000 години.

Посетителите на мистичния остров са единодушни, че множеството забележителности, древните градове, плажовете с блестящ черен пясък и страховития вулкан, напомнящ за легендите за Атлантида го превръщат в неповторимо и незабравимо райско място.