Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Остров Санторини
  6. Периса

Периса, Остров Санторини

Периса

Периса е крайбрежно селище, разположено на югоизточния бряг на остров Санторини с плаж от няколко километра, покрит с черен пясък. От северната страна на плажа се извисява огромната скала Меса Воуно (Mesa Vouno), разделяща курорта от съседното градче Камари.

Бреговата ивица на Периса е свързана с тази на Периволос и двете заедно сформират най-дългата плажна ивица на острова.

Курорта се намира на 15 км. югоизточно от Фира, а красивият му плаж се разпростира на 7 км. брегова линия. Плажът на градчето е с уникални характеристики – черен пясък, кристални води и многообразие от водни съоръжения. Въпреки това, огромната скала, наречена Меса Воуно, която се издига от морето е основната атракция на селището и на цялата област. Посетителите остават запленени от зашеметяващата скална гледка, особено когато тя свети след залеза на слънцето.

Периса е хубав туристически курорт и местните жители са свидетели на огромно туристическо движение, което започва от средата на летния сезон. Селището предлага голямо разнообразие от хотели за всеки вкус и бюджет, ресторанти, таверни, кафенета и барове. Районът е изключително разработен, разполагащ с набор от модерни удобства и е доста привлекателен, като запазва силата на традиционния си характер.

В близост до територията има значителен брой забележителности, както исторически, така и природни, които разнообразяват престоя на гостите.

Една от тях са руините на Древната столица Тира, до която се стига по малка пътека пресичаща планината. Екскурзиите до нея могат да бъдат направени пеша или с езда на магарета.

Интересна е също и базиликата Агиа Ирини, чиито руини могат да се видят в подножието на Меса Воуно, а на двеста метра нагоре по склоновете на скалата е разположен е малък параклис, наречен Панагия Катефиани.

Друг факт, правещ Периса толкова привлекателна дестинация е, че тя е защитена напълно от северните ветрове, благодарение на планината, издигаща се в непосредствена близост до нея.