Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Остров Скиатос

Остров Скиатос, Гърция - Туристически Атракции

Остров Скиатос

Скиатос е остров от групата на Спорадите острови. Най-лесният начин за достигане на острова е от сушата с ферибот от град Волос (на около 30 километра по море).

Заселен e за пръв път от тракийски племена, които дават името му Скиатос.
По-късно територията влиза в състава на Македонската империя, а след това е част и от Рим и Византия. Значително дълго време е под контрола на латинците, които по-късно са изгонени отново от византийците, а след падането на Константинопол османците го получават без бой. Въпреки богатата си история, Скиатос няма някакви особени материални остатъци от миналото. Антични руини липсват, но на места се виждат части от крепостните стени на латинския гарнизон (малкото полуостровче в залива) и остатъци от османския гарнизон (в местността Кастро).

Значително историческо значение има местният манастир "Света Богородица", който е играел ролята на средище на културно просветната и политическа дейност на гърците. В него е измислено съвременното гръцко знаме в олекотен вариант – бял кръст на син фон (Оригиналното знаме или точно негово копие още виси в църквата на главния манастир). Друго важно събитие за манастира е била подготовката на гръцкото въстание, благодарение на което Гърция получава независимост.

Островната територия има прекрасна природа, която допринася допълнително курорта да бъде предпочитан от множество туристи. Релефът на острова е планински в северната част и хълмист и равнинен в южната, което защитава южните плажове от силния северен вятър.

Плажната ивица е разнообразна - пясъчни плажове на юг, и диви, оградени от отвесни скали и пустинни на север. Водата на повечето плажове е изключително чиста.

Предпочитани от туристите са: Кукунарис – най известният и голям плаж на острова; Вромолинос – най "младежкия"; Света Елена - топла вода и мек пясък почти без вълни и вятър, много подходящ за деца; Мега Гиалос – за любителите на дивата природа; Аселинос - прилича до голяма степен на български плаж и е с широка плажна ивица; Ксанемос – разположен в края на пистата на летището; Лалария - плаж на северната страна на острова обграден от отвесни скали; Микро Аселинос – достъпен само по горски пътеки.

На остров Скиатос има иглолистни и маслинени гори, които почти изцяло го покриват.

Интерес за посетителите на острова представляват старото и новото пристанище, главната улица, улицата с баровете, двете църкви, разположени на върховете на двата хълма, вятърната мелница-ресторант и малкото полуостровче със старото училище и кафенето. Не трябва да се пропуска и къщата-музей на писателя Пападиамантис. Извън града се намират манастирът "Света Богородица" и старата крепост (Кастро).