Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Полуостров Халкидики
  6. Атон

Полуостров Халкидики, Атон - Забележителности

Атон

Връх Атон (Света гора) в Гърция е най-северният от трите полуострова, от които е съставен Халкидическия полуостров. Той се смята за съкровищницата на православната вяра.
Тази монашеска обител е разположена на около 140 км. в посока югоизток от Солун.

Съгласно гръцката конституция Атонската планина е самостоятелна административно-политическа единица, която има 20 манастира с правото на самоуправление, което се извършва от "Светата общност".

Административният център, а също и главен град е Карея, която е седалище на губернатора като представител на гръцката власт. Духовно, Света Гора е под директната юрисдикция на вселенския патриарх в Цариград. Наред с манастирите има 12 скита (по-малки манастири) и над 600 килии, каливи и кафизми.

Природата на Света гора е уникално красива, състояща се предимно от вечнозелена гориста растителност.

За това чудно място се носят множество легенди и предания.
Една от древногръцките легенди разказва за Атос (Атон), който бил гигант от Тракия. Той дълго водел битка с бога на морето Посейдон. Атос изтръгвал камъните, с които искал да засипе Посейдон, но те се изсипали върху него. Бога на морето надделял в битката и погубил Атос, а днешния полуостров Атон е именно неговото тяло.

Друго предание гласи, че Света Богородица тръгнала на път заедно със Свети Йоан за Йопа в Кипър, за да посетят Свети Лазар. Изведнъж лодката се олюляла, изгубила курса си и се озовала на тогавашния все още езически Атон. Бурното море разбило лодката близо до днешния манастир Ивирон. Божията Майка изплувала на брега и ахнала от дивната красота на планината, благословила я и се помолила на Сина си да превърне това място в нейна градина. Изведнъж се чул глас: "Нека това място да бъде твое наследство и твоя градина, рай и небе и спасение за онези, които търсят спасение". От този момент планината е посветена на Света Богородица като нейна градина, в която е забранено присъствието на други жени освен Божията Майка.

През 963 г. Света гора се оформя като манастирска общност. Тогава е основан манастирът Великата Лавра от монаха Атанасий. Днес това е най-големият манастир на полуострова.
Голям принос за неговото бързо разрастване и увеличение на неговото богатсво има факта, че манастира се е ползвал с покровителството на византийските василевси.

В нашето съвремие на територията на Атон все още не се допускат жени. Този закон властва от 1060 г., като в самата обител няма нито едно женско изображение. Всеки поклонник от мъжки пол би могъл да посети Света гора, но преди това трябва да получи позволение от специалната служба за допускане до обителта.