Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Полуостров Халкидики

Полуостров Халкидики, Гърция - Туристически Атракции

Полуостров Халкидики

Полуостров Халкидики е разположен в Северна Гърция.

Тривърхия полуостров Халкидики силно наподобява на тризъбец, ето защо го наричат "тризъбеца на Егейско море". Бреговете на гръцкия полуостров се разпростират на 500 км забележителни плажове, хълмове тънещи в планинска зеленина и гъсти гори.

Разположен едва на един час път от Солун, вторият по големина град в Гърция, Халкидики може да се оприличи на природен рай, незасегнат от модерното развитие.

На територията на този рай туристите могат да останат безмълвни от ярките контрасти, които природата е създала. Безкрайните на вид плажове преливат в идилични пещери оформени от драматични каменни формации, а във въздуха се носи аромата на боровите гори простиращи се до самия бряг.
Заобиколен от всяка страна от море - тюркоаз срещу белия пясък, синината на дълбочините - се обединяват и в същото време разделят тесните остриета на Касандра, Ситония и Атон.

На територията на Халкидики има множество забележителности. Една от първите, които трябва да се видят е планината Атос.
Стагира, родното място на Аристотел, е също сред най-посещаваните и желани места на Халкидики. Древният град се намира на брега, близо до Олимпиада, където благодарение на съвременните разкопки са намерени части от помпозни стени. В парка на модерна Стиагра, който е разположен на около 10 км във вътрешността, стои статуя на великия философ.

Олимпиада можем да определим като идилично селце в миналото, което днес привлича посетители с кристално чисти води, прясна риба, сервирана в традиционни таверни и фамилни хотели.

В най-тясното място между Атон и основната част на Халкидики туристите могат да посетят Неа Рода. На това място Ксеркс, владетеля на Персия, прокопава канал за да скъси морския път на своята флота по време на втория й опит за нашествие в Гърция през 480 г. пр. н. е.
Пътят към вътрешността от пясъчните плажове на Йерисос към Гомати и Мегали Панагия преминава през прелестни пейзажи.

В Ситония богатството на пейзажите, които изпълват погледа е огромно - малките, но изключително красиви рибарски селца Пиргадикия и Никитас, очарователните заливи при Варвара, старите каменни къщи при Агиос Николаос, Византийските крепости при Торони, суетата на нощния живот при Неа Мармарис, лукса и елегантността на Порто Карас, ранните християнски базилики при Никити, Агиос Георгиос и Елиас.

Пътешествието до Касандра е наситено с ехо от миналото. Потидеа, привличаща интереса с нейните средновековни стени, издигнати през 600 г. пр.н.е., когато е създаден Коринт. Калитеа, с руините на Храма на Амн Зевс, Египетско-Либийската версия на гръцкия бог. Също така интересните съвременни музеи със своите уникални експозиции, разказващи за древна Гърция.

Навсякъде на полуострова са положени огромни усилия за да се осигури и развие туризма, както и да се запази природата и нейните забележителности.