Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Германия
  4. Атракции
  5. Бавария
  6. Берхтесгаден
  7. Кралският дворец Берхтесгаден

Кралският дворец Берхтесгаден, Бавария

Кралският дворец Берхтесгаден

Разположен в центъра на алпийския курорт Берхтесгаден, кралския замък Берхтесгаден е станал свидетел на многовековна история, а духа на Бавария лъха от всяка негова част.

Първоначално сградата е била използвана за седалище на малка Августинска църква основана през 1102 г. От началото на XVIII век тя става част от владенията на кралското семейство на Бавария, на което принадлежи и днес, макар много от нейните помещения да се ползват за обществени цели.

Както самия замък, така и цялата местност променят многократно своя собственик и начело на тях застават различни управници в края на XVII век. Това непостоянство при управляващите продължава до 1810 г., когато района става част от територията на царство Бавария.

След края на революцията през 1918 г. принц Рупрехт на Бавария живее в кралския замък в продължение на около 10 години заедно със своето семейство. В този период на принца се раждат три деца.

Известен факт е, че принц Рупрехт е страстен колекционер на ценни предмети. Докато живее в замъка Берхтесгаден той го обзавежда с висококачествена колекция от произведения на изкуството. Някои от тях могат да се видят и днес от посетителите на двореца.

В бившите жилищни помещения на Рупрехт се намира и трапезарията, която е обзаведена с ценен нимфенбургски порцелан. В допълнение към големият брой произведения на изкуството, мебели и картини, които са намерили своето място в замъка, могат да се включат и ценните произведения на известни творци като Тилман Рименшнайдер, Файт Щос, Петър Гертнер, Бартел Беам, както и картини на училището в Мюнхен.

В наши дни наследниците на кралските особи все още обитават замъка за по няколко седмици в годината. Това се случва предимно през лятото и в този период обикновено не се предлагат туристически обиколки на сградата.
Летните месеци обаче, са един прекрасен период за посещение на розовата градина, от която пред туристите се разкрива приказна гледка към алпийския връх Вацман.

През зимните месеци посетителите могат да се възползват от обиколки на кралския замъка дори през нощта и да станат част от нещо наистина красиво.
Придружавани от свещи и грегориански песнопения туристите преминават през различните стаи на двореца. Това е едно необичайно, но и много интересно преживяване, което трябва да си подарите, ако посетите Берхтесгаден през зимата.