Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гвинея-Бисау

Гвинея-Бисау - Почивки, Екскурзии, Круизи

Гвинея-Бисау

Република Гвинея-Бисау е държава разположена в Западна Африка, една от най-малките държави на африканския континент. Граничи с Гвинея на юг и изток, със Сенегал на север и с Атлантическия океан на запад. Тя е една от най-малките и най-бедните държави в континентална Африка.

От 9 до началото на 13 век земите на Гвинея-Бисау са включени в състава на държавата Гана, а от 13 до 15 век - в средновековната държава Мали. През 1446г. териториите на Гвинея-Бисау са превзети от португалците. Европейците започват да развиват търговия с роби от земите на Гвинея-Бисау през 17 век. Страната е португалска колония от 1879 до 1973г., присъединена административно към Кабо Верде.

През 1956г. Амилкар Кабрал оглавява започналата националноосвободителната борба. През 1963г. въоръжената освободителна борба продължава под ръководството на Африканската партия за независимост на Гвинея и островите Кабо Верде. Партията е с ляв уклон и е подкрепяна от СССР, Китай и Куба, която предоставя лекарска помощ на населението и инструктори за въоръжените крила на партията.

На 24 септември 1973г. е провъзгласена независимостта на Гвинея-Бисау от Луиш де Алмейда Кабрал, който е брат на убития в Конакри Амилкар Кабрал. Португалия признава Гвинея-Бисау и изтегля войските си през 1974г. Жоао Бернардо Виейра застава начело на държавата през 1980г. след извършен държавен преврат. Приета е и нова конституция през 1984г.

Виейра е отстранен от власт отново чрез извършен държавен преврат през 1999г. След серия от преврати и непрекъснато сменящи се президенти той отново поема властта няколко последователни пъти, последния от които е през 2005г.

Жоао Бернардо Виейра е убит на 2 март 2009г. от бисауански войници, отмъщаващи за убийството на НЩ на армията Батишта Тагме На Уаи, което е извършено предишния ден.

Гвинея-Бисау е президентска република. Глава на държавата е президент. Висш законодателен орган е еднопалатното Национално народно събрание. Глава на правителството е премиер-министърът.

Държавата е една от най-слабо развитите в икономическо отношение страни в света. Основа на икономиката е селското стопанство. Отглеждат се маслодайна палма, кокосова палма, памук, ориз, какао, захарна тръстика. Животновъдството е слабо развито - едър рогат добитък, свине и овце. Промишлеността е представена от около 50 малки предприятия за преработка на суровини, строителни материали, дървесина. Развива се риболовът.

Климат
Климатът е екваториален, мусонен. Средни месечни температури - 24 - 26 С. Валежите са от 1200 - 1500 до 2000 мм.

Столица: Бисау

Население: 1 503 000

Официален език: Португалски

Валута: CFA франк (XOF)