Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гвинея

Гвинея - Почивки, Екскурзии, Круизи

Гвинея

Република Гвинея е държава разположена в Западна Африка. Страната граничи с република Кот д'Ивоар на изток, със Сенегал и Мали на север, с Либерия на юг, със Сиера Леоне на югозапад и с Атлантическия океан.

Франция колонизира Гвинея в края на XIX в. и от 1904 г. е в състава на федерацията Френска Западна Африка. На референдум проведен през 1958 г. народа на Гвинея се изказва за независимост, която е обявена на 2 октомври. Ахмед Секу Туре става президент на страната.

След смъртта му през 1984 г. Военния комитет за национално възраждане взема властта в свои ръце. Президент на страната става неговият ръководител — полковник Лансана Конте.

Гвинея е република, начело с президент. Висш законодателен орган е многопартийно еднопалатно Национална събрание. Правителството се възглавява от президента.

Селското им стопанство е доста изостанало. Основа на икономиката е добивът на боксити. Отглеждат се маслодайна палма, кокосова палма, фъстъци, ориз, памук, кафе, какао, захарна тръстика и банани. Животновъдството е слабо развито, като се отглежда едър рогат добитък, свине и овце. В крайбрежните води се ловят около 200 хил. т. риба.

Международният туризъм е слабо развит.

Климат
Климатът е екваториално-мусонен, горещ и влажен. Средните месечни температури са от 18 до 26 Сº за януари, до 23 - 27 Сº за юли. Валежи - 1200 - 1500 мм, а по крайбрежието до 4000 мм.

Столица: Конакри

Население: 9 467 800

Официален език: Френски

Валута: Гвинейски франк (GNF)

Популярни туристически обекти
Пясъчните острови, Пушещото куче, Булченския воал, Дамата от Мали, Национален парк Бадиар, Национален парк Горен Нигер, Фута Джалон