Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Испания
  4. Атракции
  5. Барселона

Барселона, Испания - Туристически Атракции

Барселона

Барселона е град, разположен в Североизточна Испания, столица на автономната област Каталония и административен център на провинция Барселона.

Основите на града са положени в средата на II век пр.Хр. от Картаген. За основател на града се смята Бащата на Ханибал Барка - Хасдрубал, а фамилното име Барка е заложено в основата на името на града.

По-късно територията е присъединена към Римската империя. След разкъсването на империята през 395 г. сл.Хр. земите на Барселона са част от Западната Римска империя.

Със заселването на различни варварски племена през V век сл.Хр. на Иберийския полуостров, градът попада в ръцете на остготите и основаното от тях кралство. В началото на VIII век маврите, съставляващи предимно бербери и араби от Африка, вдъхновени от новата си религия - ислям, нахлуват стремително на Иберийския полуостров.

Маври и франки многократно завладяват Барселона и дори днес градът пази следи от преминаването им. На разходка през централната част на града, позната като "Бари Готик", буквално "Готическият квартал" могат да се видят части от оригиналните римски стени редом с готическа архитектура, като Палау Реал Маджор, бившата резиденция на Каталонската кралска фамилия.

Градският Исторически музей е място, съхранило историята на Барселона и културите, които са я оформили.

Барселона се намира на североизточния бряг на Иберийския полуостров, в Средиземно море. Градът има средиземноморски климат, с мека, влажна зима и топло, сухо лято. Близостта до Атлантическия океан, географската ширина и релефа, са причините, поради които лятото не е толкова сухо, както в повечето места по Средиземноморието.

Многовековната история на града е оставила множество отпечатъци върху него, които днес привличат туристите.

"Бари Готик" е в центъра на стария град на Барселона. Много от сградите, датират от средновековието, някои от времето на римското управление. Архитектурата на каталонския модернизъм, разработена между 1885г. и 1950г. оставя важно наследство в Барселона. Голяма част от тези сгради са включени в световното наследство.

Една от най-ярките забележителности е работата на архитекта Антони Гауди, която е грандиозна по мащаби, но все още незавършена църква на Саграда Фамилия. Тя е в процес на изграждане от 1882г. и се спонсорира от частни дарения. Строежът започва едва през 1891г. с дарения от заможни приятели и от гражданите. Гауди е толкова обзет от идеята за построяването на храма, че към края на живота си живее в малка пристройка към него. За 35-те години до края на живота му (1926 година) е издигната едва една от кулите. През последвалите години ученици на Гауди успяват да довършат и другите три кули. Оттогава до днес строежът се издържа изцяло от дарения и все още не е завършен. За последните 10 години са построени още 4 от кулите, от западната страна. Според плана на сградата кулите трябва да са общо 12. Прогнозите са, че с последните, по-бързи темпове, има вероятност да бъде завършен изцяло към 2032 година.

Посетителите на града не трябва да пропускат да видят и неговото пристанище.

Паркът Гюел въплъщава идеята за "град-градина". Той е едно много подходящо място за бягство от действителността в индустриалния град.

Творения на Гауди са къщите Батийо и Ла Педрера, които са раположени на централни търговски булеварди.

Това са само част от обектите и забележителностите, с които Барселона спира дъха на своите посетители.
Сблъсъкът между история и съвремие, ясно открояващ се в целия град оставя трайна следа на очарование във всеки, който се е докоснал до него.