Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Испания
  4. Атракции
  5. Барселона
  6. Катедралата Саграда Фамилия

Катедралата Саграда Фамилия, Барселона

Катедралата Саграда Фамилия

Саграда Фамилия е една от най-известните религиозни посройки в света.

Макар че не е довършена изцяло тя е сред най-популярните атракции на Испания и всяка година заради нея се стичат хиляди посетители, желаещи да я зърнат.

Основите на сградата са положени от Франциско де Паула Вилар, но по-късно Антонио Гауди я продължава.
Гауди променя първоначалните планове на сградата, за да придаде на Саграда Фамилия уникалния й дизайн.

Римокатолическата базилика постепенно придобива новата си визия, когато Гауди работи над нея едновременнно с многото си други проекти в Барселона. С всяка изминала година огромният проект изисквал създателят му да посвети всичките си усилия на него. Последните 15 години от живота си Гауди изживява отдаден единствено на строежа на катедралата и умира в близост до нея, оставяйки най-уникалния си шедьовър незавършен.

След смъртта на твореца през 1926г. Саграда Фамилия преминава в ръцете на различни архитекти и това буди много спорове по отношение на нейното завършване.

Първоначално Доминик Сугранес се заел да завърши първите осем кули, но започването на гражданската война в Испания през 1936г. прекъснала начинанието. Голяма част от оригиналните планове на Гауди били загубени и днес вида на постройката е съвкупност от интерпретации в стил Гауди и иновативни идеи на модерни архитекти.

Друга завършена част от катедралата е "фасадата на страстта". Тя е проектирана от каталонски склуптор, чиито идеи се различавали значително от тези на Гауди. Тази фасада се отличава с празни пространства, олицетворяващи голямата болка от разпъването на Христос.

Храмът на Гауди Саграда Фамилия все още е далеч от своето завършване, но вече са налице средства и желание да се ускори строителният процес, така че сградата да бъде готова за празнуването на сто годишнината от смъртта на великия архитект през 2026.

За да бъде изпълнена оригиналната идея на Гауди катедралата трябва да притежава 18 кули всяка една с различна височина (12 олицетворяващи Апостолите; 4 Евангелистите и последните две Дева Мария и Исус Христос).

Милиони хора пренебрегват факта, че сградата не е завършена и се стичат, за да видят това невероятно, величествено творение.

Катедралата на Гауди е специална, тъй като формира частица от съвремието ни и шанса да я посетим не трябва да бъде пропуснат. Посетителите са изключитено важни за строежа, тъй като туристите са единствения източник на средства и дарения за финансирането на проекта.