Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Испания
  4. Атракции
  5. Барселона
  6. Парка Гюел

Парка Гюел, Барселона

Парка Гюел

Паркът Гюел въплъщава идеята на своя създател Гауди за "град-градина", в който да избяга от индустриалния град и да се върне към природата.

Мястото е проектирано между 1900 и 1914 г. и е една от най-атрактивните забележителности в Барселона.

Красивите мозайки, оригиналните анатомични пейки, павилионите създават приказен облик на парка и пренасят посетителите в един друг свят.

Гюел става собственост на град Барселона през 1927г. и едно от най-посещаваните места там.

Според плана на обекта той е трябвало да бъде жилищен комплекс, който да е разположен на хълм на север от града. Замислен е по английски модел с жилища, които общо да наброяват 63 къщи, работилници и ателиета, параклис и парк. За зла участ цената на строителството се увеличава дотолкова, че се конструират само 2 къщи и парк.

Създадените къщи са само две, но дори те са достатъчни за да предизвикат удивление и възхита сред посетителите. Като че ли дечица са построили чудати пясъчни замъци.
Колоните са с формата на палми, една от най-дългите пейки има формата на морска змия и още много впечатляващи атракции са намерили мястото си в удивителния парк. Това е мястото, където усещането за реалност напълно изчезва.

Паркът е създаден на територията на сметище. Мозайката на терасата във форма на вълна, както и други елементи от него, са направени от боклуци, открити в сметището. Всяко парче от пейката е различно и извиква мислите за очарователното усилие на дете, стремящо се да залепи натрошените порцеланови съдове на майка си.

С изкачването по хълма се виждат множество палми, храсти - цъфтящи почти целогодишно, магнолии, кактуси и борове, а от малки каменни късове са изградени още тераси.

Строежът на парка Гюел изтърпява най-различни етапи, променян е няколко пъти, политическата обстановка в страната също му оказва влияние, но резултата достигнал до нас в този неповторим Гауди стил надминава всички очаквания.