Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Испания
  4. Атракции
  5. Барселона
  6. Ноу Камп

Ноу Камп, Барселона

Ноу Камп

Стохилядната каталонска крепост "Камп Ноу" или "Ноу Камп" в Барселона е едно от най-красивите кътчета в Европа и света.

Сред туристическите бижута, които градът предлага са и футболният тим Барселона и неговият дом "Камп Ноу".

Стадионът е издигнат за три години в средата на 50-те и на 24 септември 1957 година "Камп Ноу" официално отваря врати. Построяването му струва близо 290 милиона испански песети. Така каталунският гранд заменя стария си дом "Лес Корт".

Разполагащ с капацитет от 98,772 зрители, крепостта в Барселона се превръща в най-големият стадион в Европа. В челната петицата след него се нареждат "Уембли" (90 000), "Олимпийския стадион" в Киев (84,450), "Джузепе Меаца" (82 955) и "Кроук Парк" в Дъблин (82,500).

Думи изречени от бившия президент на каталунците Нарсис де Карерас през 1968 година могат да се прочетат на трибуната, разположена срещу официалната ложа на стадиона. Те гласят: Mеs que un club, което в превод от каталунски означава "Повече от клуб", каквото именно е мотото на Барселона.

Срещу централния вход на стадиона е разположен музеят на Барселона, който за първи път приема посетители през 1984 г., а в него се съхраняват над 450 купи. До 101-ви вход на "Ноу Камп" се намира входа за телевизията на Барселона. Студията на клубния канал са разположени в различни краища на стадиона. Петзвездното спортно съоръжение разполага с 2,400 ВИП места в 23 ложи и изключително луксозна президентска ложа.

Създателите на стадиона не са пропуснали да обособят в него и т.нар. Документален център, който съществува от 1994 година. В него се съхраняват всякакви исторически и статистически данни за каталунците - стари вестници, библиотека, исторически архиви и снимков архив. В центъра се намира и оригиналният устав от 1911 година, подписан лично от Жуан Гампер. Литературата в него може да се използва безплатно както от журналисти, така и от феновете.

В "Камп Ноу" децата също имат отредено място и свое кътче, където привържениците на Барселона могат да ги оставят, докато трае даденият мач.

На стадиона има и малки, но изключително нужни медицински центрове, които са 4 на всеки един балкон на "Камп Ноу".
Същевременно освен суперлуксозни съблекални, 98-хилядното съоръжение разполага още с басейн, няколко джакузита, парна баня, фитнес и т.н.

На терена на стадиона в бляскави концерти са взимали участие Ю Ту, Стинг, Франк Синатра, Хулио Иглесиас, Тримата тенори, Питър Гейбриъл, Монсерат Кабайе, а през 1982 година дори Папа Йоан Павел II изнася литургия през 120 хиляди вярващи. През 2004 година Слави Трифонов изпя "Йовано, Йованке" по време на бенефиса на българския носител на "Златната топка" Христо Стоичков.

Според последните планове, местата на "Камп Ноу" ще бъдат с 10 хиляди повече.

Грандиозният и величествен "Камп Ноу" трябва да се види от всеки. Той оставя трайна следа със своето очарование и предизвиква неповторимо удивление.