Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Испания
  4. Атракции
  5. Гранада

Гранада, Испания - Туристически Атракции

Гранада

Живописната Гранада е разположена в Югоизточна Испания. Тя е център на провинция Гранада в автономната област Андалусия.

Считан за един от най-красивите испански градове Гранада се намира на 738 m надморска височина в подножието на Сиера Невада при сливането на реките Хенил и Даро.

Градът е изключително популярна туристическа дестинация, известена не само с прекрасното си географско разположение, но и с историческата мюсюлманска, еврейска и християнска архитектура.
Ключов за Гранада туристически обекти е двореца Алхамбра. Той е един от най-добре запазените образци на архитектурата на маврите в Европа.

Освен туристически център днес Гранада е и един от основните университетски центрове в Испания, привличащ студенти от цялата страна.

През 7 век пр.н.е. на територията на съвременния град се намира келтиберийско селище, поддържащо търговски отношения с картагенци, финикийци и гърци. Два века по-късно гърците основават там своя колония, носеща името Елибирге, която през римската епоха е преименувана на Илиберис. При вестготите днешна Гранада продължава да бъде значителен църковен и административен център, освен това придобива статут и на важна крепост. Еврейската общност се установява в отделно предградие, наречено Гарната ал-яхуд, от където по-късно възниква името на целия град.

Маврите, чийто предводител е Тарик ибн Зияд, завоюват Гранада за пръв път през 711г., а окончателното утвърждаване на тяхната власт става през 713г.. Те започват да назовават града Илбира, а християните - Елвира. Някогашна Гранада става център на една от провинциите на Кордовския халифат.

В началото на 11 век Халифата е разкъсван от граждански войни, резултата от които е разрушаването на Гранада през 1010г., а също така и до превръщането на града в столица на независимата държава на Зиридите през 1013г.. До края на века градът разширява своите граници, достигайки територията на сегашния дворец Алхамбра.

През 1232г. Гранада вече е столица на Насридите, една от най-дълго управлявалите династии в историята на ал-Андалус. През 13 век, въпреки че тяхната държава има водеща роля в търговията между Европа и Африка, нейните земи постепенно се стопяват под натиска на Реконкистата, докато в края на 15 век контролира само малък район на югоизточния бряг на Пиренейския полуостров с център Гранада.

Последния емир на Гранада Мухамад XII се предава на кастилците на 2 януари 1492г. Поради факта, че градът е последното ислямско владение на Пиренейския полуостров, събитието има символично значение. През последвалите години испанците подлагат мюсюлманското и еврейско население на постоянен натиск. Именно поради тази причина голяма част от него се изселва, главно в Северозападна Африка, а икономическо и културно значение на една от испанските „перли” значително отслабва.

Очарованието и приказното излъчване на Гранада се подсилва и от многобройните исторически забележителности, които могат да се видят там. Невероятният средновековен дворец Алхамбра, квартал Албайсин, а също и Катедралата на Гранада са само част от вълшебните кътчета, в които можете да се потопите.