Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Испания
  4. Атракции
  5. Гранада
  6. Дворецът Алхамбра

Дворецът Алхамбра, Гранада

Дворецът Алхамбра

Дворецът Алхамбра е един от най-старите дворцови комплекси не само в Гранада, но и в цяла Испания. Той олицетворява върховото архитектурно постижение на мавританската култура и стил.

Град Гранада е заключен на три не много високи хълма, а около тях се издига планината Сиера Невада. Това е южната част на страната, а областта е Андалусия.

Над самия град величествено се извисява дворецът Алхамбра, който е една от най-популярните туристически дестинации в Испания.

Буквалния превод на името АлХамбра идва от арабски и означава "червена крепост".
Двореца датира от 1238 г., а по това време многовековната борба на християните за отвоюване на испанските земи от арабите, протичаща на Пиренейския полуостров завършва. Тя е известна в историята под името Реконкиста.
Прекрачвайки прага на двореца, владетелят на Грaнада е завладян от един друг свят. Това е царство на покоя и хармонията, където властва безметежност и чувствен разкош.

Всяка част от Алхамбра е строена по различно време, но тези, които са достигнали до нашето време датират от и след 14 в. Централният вход на архитектурния комплекс днес е Вратата на правосъдието, над която величествено се издига Кулата на правосъдието. Неин създател е Юсуф I, който я строи през 1348 година. Като свидетелство за този факт се приемат надписите по стените.

Благодарение на сина на Юсуф I Мохамед V Алхамбра придобива вида, който виждаме днес. Султанът бил ценител на красотата и съвършенството в изкуствата, общувал с художници, архитекти и дори обикновени работници. Любимо негово място били градините на двореца, където сам засаждал красиви и редки цветя, дървета и храсти. Неговото царуване е известно като "златното време на Алхамбра". Други постройки, които са строени тогава Дворът на лъвовете и обкръжаващите го помещения, Вратата на правосъдието, Двореца Комарес, Зала де ла Барка.

На 2 януари 1492 година замъка попада в ръцете на християнските армии на Изабелa Кастилска и Фернандo II Арагонски.

Според известна легенда последният мавритански владетел Боабдил се скрил в една тайна стая в крепостта, за да не види как над кулите ще се развеят знамената на Катилия и Арагон. А майка му се обърнала към него с думите :"Ти оплакваш като жена това, което не можа да защитиш като мъж."

Християнските владетели на дворцовия комплекс започват да унищожават мавританския архитектурен шедьовър. Мебелировката e изпотрошена, украшенията по външните стени са замазани с вар, картините и позлатата са изтрити.

По нататъшни промени също не липсват. Карлос V създава дворец в стил Ренесанс, Фелипе V преустройва стаите в италиански стил и построява дворец насред една от мавританските сгради. През 1812 година една от кулите на замъка е взривена по време на френската окупация. Алхамбра достига почти до пълно унищожение, запланувано от Наполеон Банапарт.

Създателите на Алхамбра се постарали да покрият всеки квадратен сантиметър с изумителни украшения. Дори дървените свръзки са богато украсени.
Въпреки, че ислямската религия не позволява изобразяването на човешки и животински фигури, комплекса е наситен с геометрични елементи, растителни мотиви и класическа арабска калиграфия.

Навсякъде из двореца са разположени фонтани и басейни, които пленяват със своето очарование. В т. нар. Двор на Мъчениците може да се види уникален образец на басейн, който е типичен пример за мавърската архитектура. Навсякъде покрай него има красиви колони и сводове.