Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Испания
  4. Атракции
  5. Гранада
  6. Катедралата

Катедралата, Гранада

Катедралата

Несъмнено за едно от върховите постижения на испанския ренесанс се смята Катедралата в Гранада. Нейният архитектурен гений се нарежда до двореца Ел Ескориал край Мадрид. Забележителната религиозна постройка е считана за една от най-красивите, величествени, спиращи дъха катедрали в тази част на Испания.

Катедралата е била предназначен за кралски мавзолей от Чарлз I, но Филип II променя мястото, определено за вечна обител от неговия баща.

През 1521 г. започва изграждането на катедралата в готически стил.

В строежа на това невероятно творение се включват множество забележителни личности. Един от тях е и Алонсо Кано, който през 1667г. работи заедно с Гаспар де ла Пеня. По време на тяхната съвместна работа се променя първоначалния план за главната фасада, а също така се въвеждат и барокови елементи.

В плановете за строеж са предвидени и две кули, всяка, от които с височина от 81 метра, които така и не се изграждат. С тях великолепието на сградата е щяло да бъде още по-голямо. Смята се, че има още не доизградени елементи поради различни причини, някои от тях и финансови.

В параклиса на Светата Троица могат да се видят картини на Ел Греко, Хосе Рибера, Алонсо Кано.

Финалният щрих от завършване на строеж е сложен през 1714 г., когато в архитектурата на Катедралата вече присъстват и ренесансови мотиви.