Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Испания
  4. Атракции
  5. Гранада
  6. Квартала Албайсин

Квартала Албайсин, Гранада

Квартала Албайсин

Всеизвестен е факта, че в една от испанските „перли”, а именно Гранада, всеки турист може да открие частица от своя бленуван свят. Едно от най-впечатляващите места, което се радва на интереса на почиващите в града е квартал Албайсин, който е включен в списъка със световното културното наследство на ЮНЕСКО през 1989 г.
Той е стар мавритански квартал, който се разпростира по наклоненото крайбрежие на Гранада.

Другото всеизвестно название на Албайсин е Белия квартал, не е трудно човек да се досети, че името идва от преобладаващия бял цвят на сградите. Кварталът е подходящ за всякакви туристи, защото е изтъкан от малки и шумни пазарски улици, но също така има и някои по-спокойни и тихи места за разходка. По време на обиколката из криволичещите улички се откриват красиви гледки, изскачащи след всеки завой.

В квартала могат да се видят множество обекти, разкриващи историята на града. Част от тях е красивата църква Санта Ана, а също така и останките на арабските бани от XI век Ел Банюело. Не по-малко забележителен е и Археологическият музей на Гранада, намерил своето място в ренесансовата къща Каса де Кастрил.

Предизвикваща интерес у посетителите на Албайсин е и църквата Колехиата дел Салвадор. Тя е построена през 1501 година върху основите на най-голямата джамия в квартала, с прекрасен двор и арабска архитектура. Красиви религиозни картини и скулптури са изложени в нейния музей.

На Пласа Сан Николас гордо се извисява белосана, построена от тухли през XVI век църква, чийто изглед към двореца Алхамбра и планинските върхове на Сиера Невада е просто изумителен.

Старинният квартал е съхранил и не малко оригинални мавритански къщи. Една от тях е Кармен – Мусео Макс Моро. Историческата сграда е собственост на семейството на Макс Моро, който е белгийски художник.

Множество ресторанти и кафенета, накацали като птици по приказни площади и някои улици, са вдъхновени от Северна Африка.
Едно кътче от Албайсин и до днес е известно с изобилието си от марокански сладкарници. Там туристите могат да се отдадат на сладки изкушения след дълга разходка.