Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Испания
  4. Атракции
  5. Ибиса

Ибиса, Испания - Туристически Атракции

Ибиса

Ибиса е островът, известен със своят нощен живот и музикални фестивали. Това е курорт излключително подходящ за хора с младежки дух, а също и за улегнали и щастливи семейства. Едно екзотично място обещаващо райска почивка, обявено от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Този красив испанският остров е популярна туристическа дестинация, където купоните и забавленията нямат край. Подобно на повечето южняшки острови, и този разполага с невероятни златисти плажове, окъпани в тюркоазеносини води. Очарованието на Ибиса обач се крие в стръмните бели канари, издигащи се по крайбрежието и вдадени в морето, заради които по всяка вероятност го наричат Белият остров. На острова преобладава иглолистната растителност и не се срещат никакви "опасни" представители на животинския вид като паяци и влечуги, както на повечето екзотични места в света.

Ибиса е популярна като средище за любителите на електронната музика, както и като точка от турнетата на множество известни изпълнители и DJ, а местните заведения са по-скоро атракция за посетителите.

Пиковия туристически сезон за острова е между юни и октомври. Тогава той се превръща в интернационална сцена за изтощителни, но запомнящи се изживявания и емоции.

Най-красивият от четирите Балеарски острова, Ибиса, се намира в Средиземно море, във владението на Испания. Заедно с остров Форментера образуват Питиуските острови или т.нар Борови острови. Ибиса се намира на 80 км. от Валенсия и на около 3 км от другия популярен с нощния си живот курорт Сан Антонио.

Релефът е хълмист, а климатът е умерен средиземноморски, характеризиращ се с мека зима и сравнително хладно лято.

Остров Ибиса е бил част от търговската пътна мрежа на Финикия през 654 г. пр. Хр. Поради тази причина финикийците основават на него пристанищен град с името Ибосим.

По-късно, със своето пристигане гърците наричат двата острова (Ибиса и Форментера) Питиуси, заради гъстата иглолистна зеленина, която ги покрива.

Финикийският контрол над Ибиса продължава до асирийското нашествие, а малко по-късно територията е включена във владенията на Картаген, който я прави своя колония. Тяхно дело са както главния град Ибиса, така и гробниците и солните мини Лас Салинас, откъдето извличали най-важния си търговски продукт – солта. През IV – III в. пр. н.е се развиват тесни взаимоотношения със съседния остров Майорка.
Във хода на своята история островът е бил в подчинение последователно на Римската империя, вестготите и маврите.

С властването на последните, по земите на днешния курорт се разпространява мюсюлманската вяра, която се изкоренява през 1235 г. от арагонския крал Джеймс I.
През 1715 г. испанският крал Филип V отменя местната самостоятелност и забранява каталонския език. През 1970 г. идва демокрацията, което дава и днешния автономен статут на Ибиса, като част от автономната общност на Балеарските острови.

Това е място, на което определено могат да се видят мнжество забележителности, обособили се през времето и напомнящи за различните периоди от историята на острова.

Едно от първите места, които трябва да се видят е стария град Ибиса, възникнал през 1554 г. и заобиколен от внушителни крепостни стени. Над къщите, между които се вият калдъръмени улички, величествено и гордо се извисява катедрала, предлагаща неописуема гледка към острова и морето.

За по-близка среща с морето най-подходяща е разходката до пристанището на Ибиса, където се издига единственият в Европа "обелиск на корсарите", създаден да напомня за времето, когато островът е ставал обект на многобройни пиратски набези.

Неизменна част от курорта са природните забележителности в и около Ибиса.
Сред най-популярните е известната скала, откъсната на няколко километра навътре в морето наречена Ес Ведра. Тя силно наподобява остров, до който може да се стигне единствено с лодка. Той обаче е обгърнат с мистика, защото за него се носят безброй легенди. Според някои на острова има сирени, според други това е бил свещеният остров на финикийската богиня на плодородието Танит, която станала патрон на Ибиса и там се правели жертвоприношения в нейна чест. Трети разказват, че там каца НЛО и Ес Ведра е част от потъналата Атлантида. Интересна е и легендата, че от този остров е извлечен материал за направата на Египетските пирамиди и че желанията намислени на него се сбъдват. За острова обаче има един известен факт - заради високото съдържание на метали и минерали в скалната структура, той излъчва силно магнитно поле, което разстройва компасите и влияе на по-чувствителните натури. Поради тази причина мястото е обявено за трето на планетата с най-силно магнитно излъчване.

Атракциите предоставени на туристите от острова съвсем не свършват до тук. Пещерите, разпръснати по целия остров, пазят древни останки и доказателства за праисторически живот. Финикийската гробница Necròpolis del Puig des Molins в центъра на главния град, също заслужава внимание, също и множеството църкви и катедрали.

Запазена марка на острова са морските фарове и вятърните мелници

В селцата Сан Хосе, Санта Гертрудис, Сан Рафаел и Сан Карлос могат да бъдат видяни автентични бели чифлици с дебели стени, а чрез наемането на лодка всеки може да направи дневния си плаж на необитаваните острови Каняро и Еспалмадор.