Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Испания
  4. Атракции
  5. Мадрид

Мадрид, Испания - Туристически Атракции

Мадрид

Мадрид (Madrid) е водещият град в Испания, както и нейна столица. По население в границите на града, испанската столица заема трето място в Европейския съюз след Лондон и Берлин.
Той е и най-големия град в Испания. Територията му е 607 кв.км. Средната надморска височина на Мадрид е 667 м., което го прави втората най-висока столица в Европа след Андора Ла Веля (1409 м).

В сърцето на Испания е разположен едноименния автономен регион, чийто основен град е Мадрид. Той е и културен център на страната с великолепни замъци, фонтани, паркове и над 100 музея, сред които световно известните Прадо, Център на изкуствата Кралица София и Музея Тюсен-Борнемиса. Отново тук могат да се видят множество църкви, като една от най-красивите новата катедрала Нуестра Сеньора де Алмудена. Впечатляваща е мадридската зоологическа градина разполага, разполагаща с Аквариум.

Климатът в града е умерен средиземноморски, от части умерено континентален климат в някои райони. През зимата температурите падат под 0 °С. Сняг превалява около 2 - 3 пъти в годината. Лятото е горещо, като температурите са над 30 °С през Юли и често надхвърлят 40 °С. Тъй като Мадрид е с висока надморска височина, през нощта е по-хладно. Валежите са малко, като лятото и зимата са по-сухи, а пролетта и есента по-влажни.

В историческите извори града се споменава за първи път през 9 век, когато емира на Кордоба разпорежда да се издигне малък дворец на мястото, където сега се намира Паласио Реал. Около него е изградена крепост, носеща името Махерит.

През 1085 г. кастилският крал Алфонсо VI, напредвайки към Толедо, превзема цитаделата и я прави част от кастилската корона.
През 1329 това е сборно място на Генералните Кортеси.
През 14 век в историята на града настъпват преломни и тежки моменти, а след голям пожар територията е възстановена от Енрике III (1379-1406).

След сватбата между Исабела от Кралство Кастилия и Фернандо от Кралство Арагон през 1479г. двете кралства се обединяват в кралство Испания.
През 1561г. техният правнук Фелипе II направил Мадрид столица и построил грандиозния дворец-манастир Ел Ескориал на 40 км североизточно от града.

По онова време населението на днешен Мадрид било едва 20 хиляди души и отстъпвало значително по от това на Севиля и Барселона, както и от тези на Лондон и Париж. Въпреки това Мадрид процъфтявал и в него все повече се отразявало благополучието на страната, защото политически контролирал Севиля, която от своя страна държала под контрол доходоносната търговия с американските колонии.

През 18 век Мадрид продължава да има по-изостанало развитие от много европейски и испански градове, макар да бил столица на най-могъщата държава в света.
Първият Бурбонски крал, Фелипе V (1700-1746) предприел мащабно строителство, за да подсили растежа и развитието на столицата. По времето, когато той е на власт се изграждат нови дворци и административни сгради, включително и величествения Кралски Дворец (Паласио Реал).
Мадрид обаче е превърнат в истински съвременен град от неговия син, Карлос III (1759-1788), който е един от най-популярните и обичани крале в столицата. Сред народа той добил популярност като най-добрия кмет на Мадрид, което продължава и до днес.

В началото на 19-ти век Наполеонова Франция принуждава Испания да стане неин съюзник, което предизвиква недоволство към безволевия крал Карлос IV. Тези събития предизвикват бунт срещу краля предвождан от собствения му син Фернандо VII. През 1808г. френски войски, навлезли в страната като съюзници предателски окупират столицата. На 2 май, населението на града въстава срещу окупаторите и ги прогонва за кратко, но те отново се завръщат с подкрепления от маври. Хиляди граждани са избити, в следствие на което отношенията между испанци и французи чувствително се обтягат.
Новият крал Жозеф Бонапарт, по-малък брат на Наполеон е презиран и мразен от народа въпреки опитите му за благоустройство.

Фернандо VII се завръща на престола след победата във Войната за Независимост през 1814г., но либералната революция го принуждава да се закълне във вярност към Конституцията на Испания.

Кралят се обръща за помощ към Франция и през 1823г. стохилядна френска войска преминава Пиренеите, безпроблемно влиза в Мадрид и възвръща абсолютната власт на Фернандо. През целия 19-ти век столицата се разраства независимо от вътрешната нестабилност и гражданските войни.

По време на Испанската гражданска война (1936-1939), Мадрид е един от основните центрове на Републиканците, като дори от самото начало на войната в част от предградията ожесточените боеве между Националистическите и Републиканските сили са ежедневие. На 28 март 1939г. войските на Франсиско Франко превземат града. Тежките сражения разрушават голяма част от града, а опустошенията са напълно възстановени след години.

Авторитарното управление на Франко, спомага за бързото нарастване на Мадрид.
След смъртта му през 1975г. Испания отново става конституционна монархия при неговия наследник Хуан Карлос I,.
През 80-те години бурното развитие на Мадрид утвърждава позицията му на водещ културен, политически, промишлен, образователен и технологичен център на Пиренейския полуостров, а също така и на Южна Европа.

На 14 март 2004 на гара Аточа е извършен терористичен атентат, загиналите са 191 души, а ранените 2,050.
Мадрид кандидатства за Летни олимпийски игри 2012, но след гласуване за техен домакин е избран Лондон. Испанската столица кандидатства отново за игрите през 2016г.