Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Испания
  4. Атракции
  5. Мадрид
  6. Двореца Ел Ескориал

Двореца Ел Ескориал, Мадрид

Двореца Ел Ескориал

Кралският дворец и манастир в Сан Лоренсо де Ел Ескориал или известен и под краткото име Ескориал, е монументален архитектурен комплекс, състоящ се от кралски дворец, манастир и библиотека. Той се намира в градчето Сан Лоренсо де Ел Ескориал, на 45 км. северозападно от Мадрид, Испания. Знаменитият дворец е издигнат по време на управлението на крал Филип II Испански, като строежът му започва през 1563 г. и завършва през 1584 г.

Архитектурният ансамбъл играе ролята на обединяващо звено между функциите на два съществували дотогава самостоятелни архитектурни комплекса с огромно значение за испанската история: кралският августински манастир Сан Лоренсо де Ел Ескориал и Ла Фреснеда, кралска ловна хижа, разположена съвсем близо до него, използвана за уединение от испанските крале.

През 16 и 17 в. Ескориал е едновременно манастир и официална резиденция на испанските владетели. В него намират общо поле за изява абсолютната мощ на испанската корона и върховенството на Католицизма в Испания.

През 1984 г. Ескориал е включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Днес историческият комплекс е една от най-популярните забележителности в околностите на Мадрид. Не само впечатляващата архитектура изиграва ролята на катализатор за посещенията на туристите, а и историята на създаването му.

Датата е 10 август 1557 година, денят на Св.Лаврентий. Войските на Филип II Испански разгромяват французите при Сен Кантен, Фландрия. На това място кралят решава да построи манастир в чест на светеца. Той трябвало да е символ на могъществото на испанската корона и на този победоносен ден.

Първоначално замислен като манастир, а постепенно разраствайки се идейно във времето, комплекса е построен като съчетание от кралски пантеон, манастир и дворец. Сбъдвайки мечтата на своя баща - Карл V, Филип II успява да превърне своето творение в архитектурен израз на испанския абсолютизъм.

Заложил на майсторството на архитектите Хуан Батиста, който е ученик на Микеланджело и Хуан де Ерера, привлякъл уникалните италиански декоратори Лука Камбязо, Пабло Трибалдини и Ф. Кастело, краля издига Кралският дворец и манастир. За вътрешното оформление на ансамбъла се използват материали, донесени от различни краища на Иберийския полуостров и Европа. Дърворезбата е изработена в Куенка и Авиля, скулптурите са изработени в Милано, мраморът е изсечен в Арасена а бронзът и среброто са от Толедо, Сарагоса и Фландрия. Сътвореният от общите усилия на изключителни за времето си професионалисти грандиозен монументален комплекс е в архитектурен унисон със строгия характер, голямата набожност и мрачност на Филип II.

В архитектурния ансамбъл има 15 галерии и 16 вътрешни двора. В центъра му се издига строгата и величествена фигура на огромна базилика, от юг са разположени помещенията на манастира, а от север - дворецът. Условно се обособяват четири квадрата, разположени по два от север и юг на базиликата, пред която се разпростира Дворът на кралете. В четирите ъгъла на ансамбъла са издигнати квадратни островърхи кули. Визията му, разгледана от по-далечно разстояние наподобява повече крепост отколкото дворец или манастир. Северната и западната стени на Ескориал са обградени от обширен площад, наречен Лонха, а южната и източните страни са разположени върху тераса, от която се виждат градини, полета и очертанията на Мадрид.

Сан Лоренсо де Ел Ескориал е издигнат във формата на скара, като зад тази идея се крият две поверия. Първото от тях разказва, че формата е заимствана от нагорещената желязна скара, на която е бил измъчван Св.Лаврентий, а второто, което е и доста по-популярно, че плана на комплекса е изработен по описанието на планана на Соломоновия храм в Йерусалим. Статуите на Давид и Соломон пред входа на базиликата и фреските в библиотеката на Ескориал придават допълнителна нотка достоверност на тази теория.

Основите на дворцовият комплекс са поставени на 23 април 1563 г., а последният камък на 13 декември 1584 г. Изграден изцяло в стила на ренесансовата архитектура, далеч от грижите и могъществото на империята и осигуряващ усамотението на краля в обкръжението на монаси, Ескориал напълно отговаря на поръчението да съчетава "простота в конструкцията, строгост като цяло, благородство без надменност, величие без показност”. Строгата фасада на двореца поставя началото на нов архитектурен стил дезорнаментадо, което значи „без орнаменти”.

В центъра на архитектурния комплекс Ескориал се издига базиликата "Сан Лоренцо ел Реал", която взема превес във външния изглед на ансамбъла с високия 92 м. купол.

При оформянето на купола ясно проличава приликата му с куполът на базиликата Св. Петър в Рим. Но докато този в Рим лежи на редица колони в коринтски стил, с цялата екстравагантност на капителите им, украсени със стилизирани листа, куполът на испанската базилика, се крепи на четири гранитни колони, завършващи с обикновени дорийски капители и свързани със семпли романски арки. Така пищният късноренесансов стил на Св. Петър при Ескориал е претворен в застиналия и суров стил, слабост на Инквизицията и Контрареформацията.

Най-богато украсената част на базиликата е областта около високия олтар. Триделната преграда на олтара е висока е 12 метра и е украсена със скулптури от Леон Леони и три реда фрески, които Филип II поръчва лично. Голям интерес предизвикват и статуите в човешки размери, представящи коленичилото семейството на Карл V и Филип II.

Точно срещу апсидата на голямата базилика е разположен дворецът на Филип II. Като пълна противоположност на разкошно украсените оръжейни зали и на мрачната пищност на кралския пантеон покоите на краля са оформени изключително скромно в стила на традиционните испански жилища — трамбован под и бели стени. Стаята на краля e с изглед срещу олтарът на базиликата, за да може да наблюдава месите от леглото си, когато е повален от пристъпите на подаграта си.

Пантеонът на кралете — кръгла стая със златна украса и мраморни стени се намира в криптата, разположена под олтара на голямата базилика. В 26 мраморни ниши са положени мраморните ковчези на испанските монарси от династиите на Хабсбургите и Бурбоните. Тук са намерили вечен покой: Карл I, Филип II, Филип III, Филип IV, Карлос II, Луис I, Карлос III, Карлос IV, Фернандо VII, Исабела II, Алфонсо XII, Алфонсо XIII. Бурбонските крале на Испания - Филип V и Фернандо VI, както и Амадей I не са погребани в Ескориал.
Дворцовата библиотека, известна като Regia Laurentina, е може да се види в западната част на комплекса, точно срещу Голямата Базилика. Двете са разделени от големият Двор на кралете.

След завършването на Ескориал Филип II съхранява в библиотеката цялата си колекция от книги. Тя е изключително богата и включва образци от цяла Испания и Европа. Освен това фондът й се обогатява непрекъснато и днес наброява над 40 хиляди тома, сред които образци от 15 и 16 в., както и над 5000 ръкописа на арабски, латински и испански език, украсата на които е в отлично състояние.

Удивителна е и „Залата на битките” тя се намира в североизточния квадрант на комплекса в непосредствена близост до базиликата. За украса й служат пищни фрески, изобразяващи най-важните победи на испанските войски, включително и тази над маврите, както и някои забележителни победи на Филип II над французите.

Други интересни части от грандиозния комплекс са Дворецът на Бурбоните
Архитектурния музей и художествената галерия, Пантеона на принцовете и още множество забележителни кътчета от това чудо на испанската архитектура.