Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Испания
  4. Атракции
  5. Мадрид
  6. Музеят Кралица София

Музеят Кралица София, Мадрид

Музеят Кралица София

Музеят на изкуствата Кралица София е една от гордостите на Мадрид. Известен още и като музей Рейна София той е националния център и музей за съвременно изкуство от XX век (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía). Музеят на изкуствата гордо се издига в края на булевард "Прадо", до големия площад "Аточа". Монументалната сграда е на цели шест етажа, изградена още през 1781 г. от Франсиско Сабатини, считан за най-добрия кмет на Мадрид.

През XVIII век първоначалното приложение на постройката е тя да бъде болница, но след реконструкцията й през 1980 година е отлично пригодена и превърната в музей. Официалното откриване на пинакотеката се състои през 1988 г. от крал Хуан Карлос и съпругата му София, на чието име е наречен културният център.

Музеят Кралица София в Мадрид се нарежда сред първите по заемана площ музеи в света. Постоянната колекция от XX век е посветена основно на испанското изкуство, но в институцията има експонирани и множество творби на изявени чуждестранни художници. Богатите колекции от 10 000 картини представят на посетителите огромното разнообразие на съвременното изкуство с всички негови модерни течения.

Част от изложбените зали на музея Кралица София предлагат една интригуваща разходка през света на модернизма от началото на XX век до пламването на Втората световна война.
На границата между двете столетия в Баския и Каталония творят група художници постимпресионисти като Франсиско Интурино, Игнасио Сулоага, Ерменехилдо Англада-Камараса и други.
Пабло Пикасо, Хуан Грис, Пабло Гаргайо, Жоан Миро са сред избраните да представят течения като конструктивизъм, кубизъм и дадаизъм. Една от най-популярните творби, изложена в самостоятелна зала на испанския музей е монументалната творба „Герника” на Пикасо, сътворена след бомбардировката на баския град Герника от германската авиация в момент на неудържим изблик на гняв и посветена на жертвите на Гражданската война и специално на избитите жители.

За всеки посетил музея, сблъсъка с тези велики творци е едно еуфорично изживяване. Там са намерили своето място картини като „Великият мастурбатор” на Салвадор Дали, фигуративните творби и ранни платна на Антони Тапиес и геометричните абстракции на Серж Поляков, също така на по-лиричния Андре Масон попълват колекцията с творби на следвоенното артистично оживление.

Присъствието на чуждестранни творци в националния център за съвременно изкуство Кралица София е отразено чрез произведенията на Франсис Байкън, Греъм Съдърланд, Хенри Мур, Пиер Алешински и Азгер Йорн, а като един грандиозен завършек на пътешествието по света са творбите от блестящия френски художник Ив Клайн, заедно с италианеца Лучо Фонтана - майстор на разрязани и прободени платна.

Енергичният рисунък на Антонио Саура се отличава наред с чуждестранни художници като Жан Дюбюфе, Ив Клайн и Марк Тобей, също така и други не по-малко колоритни имена, допринесли за следвоенното изкуство. Американските минималисти като Елсуърт Кели и Дан Флавин, Брус Науман и Барнет Нюман, както и органичните скулптури на баския майстор Едуардо Чилида, достойно завършват колекцията от 10 000 картини.

Музеят Кралица София разполага и със свободно достъпна библиотека. В нея се съхраняват голям брой специализирана литература за изкуство, подбрана съвсем прецизно и внимателно. Тя съдържа над 100 000 книги, близо 3500 звукови и 1000 видео записа. В известният музей често се организират изложби, обхващащи произведения на съвременни художници от цял свят.

Даренията и откупите на ценни творби непрекъснато нарастват. Всичко това, което синтезира динамиката на една колекция в постоянна еволюция, несъмнено превръща Центъра на изкуството "Кралица София" в един музей от ХХ век за ХХI век.