Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Испания
  4. Атракции
  5. Мадрид
  6. Плаза Майор

Плаза Майор, Мадрид

Плаза Майор

В центъра на Мадрид е разположен внушителен площад със симетрична архитектура, който е известен като Главния площад или Plaza Mayor. Площадът е любимо място на жителите на столицата, а сред туристите се радва на значителна популярност.

Историята му започва да се пише през далечната 1560 година върху територията, която е била използвана за пазар. Хуан де Ерера, архитектът на Ескориал е натоварен с отговорната задача да превърне пазара във величествен площад, който да бъде лицето на града. Така по нареждане на Фелипе II, започва да се изгражда един от най-популярните площади в света.

Главният площад е завършен по време на царуването на Филип III през 1617 година, неговите размери са 120 метра дължина и 90 метра широчина. Около Плаза Майор са разположени дървени сгради високи от 1 до 6 етажа.
Опустошителни пожари през 1631, 1672 и 1790 година унищожават сградите, но след всяко бедствие те са били издигани отново, като последната им реставрация е била по планове на Хуан де Вилянуева, който придава на градския площад обликът, който можем да видим днес.

От възникването си до днес столичният площад е сцена на празненства, публични екзекуции, кориди, кралски коронации. Капацитетът му позволя на 50000 присъстващи да участват и да наблюдават във всяко едно забавление и зрелище, разиграло се там.

Една от двете забележителности, привличащи туристи към Плаза Майор е извисяващата се бронзовата статуя на крал Филип III в самия му център. Нейни създатели са италианския скулптор Джовани Де Болоня и неговия чирак Пиетро Така. Статуята е издигната през 1616 година, а през 1848 г. тя е преместена от Каса де ла Панадерия на градския площад, като по същото време декора му е обогатен от градини. Те обаче не просъществуват дълго - през 1936 година са премахнати.

Именно Каса де ла Панадерия е най-забележителната постройка на площада, с общинска и културна значимост, седалище на влиятелната гилдия на пекарите. Проектът за създаване на сградата е поверен в ръцете на Хуан Гомез де Мора. Завършена е през 1619 година, като след вторият пожар през 1670 година е реставрирана от Томас Роман, който възлага на художниците Клаудио Коело и Хосе Хименез Доносо да изрисуват интериора и фреските на зданието.

Всеки град има своите площади, но Главния площад или Плаза Майор в Мадрид не е просто площад. Той е място, съхранило дългогодишна история и множество спомени, които разказва на всеки човек, решил да си подари едно посещение на миналото чрез него.