Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Испания
  4. Атракции
  5. Остров Майорка

Остров Майорка, Испания - Туристически Атракции

Остров Майорка

Майорка е най-големият остров на Испания. Разположен е в Средиземно море и е включен в състава на Балеарските острови. Столица на острова е Палма де Майорка.

Богатата и изпъстрена със събития история на острова започва още в праисторически времена. Свидетелство за това са различни находки - останки от селища на първобитни хора.

Народите от Античността също са засвидетелствали своето присъствие на остров Майорка.

Майорка се намира под властта на испанците от 1229 година, когато кралят на Арагон Хайме I завладява острова и го присъединява към короната.

Днес основен поминък на населението е туризма. Той започва развитието си през 20-те години на 20-ти век с построяването на първите хотели.
В наши дни те значително са завишили броя си и предлагат на своите гости първокласен комфорт и истинско европейско обслужване.

Майорка е един от курортите, посещавани целогодишно благодарение на нейния средиземноморски климат.
Дори в разгара на лятото не е прекомерно горещо, а зимата е изключително мека. Относителната влажност е около 70% през цялата година и в съчетание с благоприятния температури допринася за доброто настроение на гостите в курорта.
Не по-малко важен фактор за предпочитанията на туристите именно към острова е неговата прелестна природа - богата и разнообразна.

В планините на Сиера де Трамонтана посетителите могат да се насладят на типичен планински пейзаж. В същата висока част на острова, се намират живописни градчета, като Валдемос и Солер.
Северната част на испанския остров, където на 100 км се простира планински хребет, се отличава с отвесни брегове, наситени с малки заливчета, много от които са достъпни само от към морето.

Във вътрешността на Майорка, където все още преобладава традиционния начин на живот, всеки човек може да разбере поради каква причина в миналото са я наричали "остров на покоя". Южната част на Майорка е по-топла и суха. В нея са разположени най-красивите плажове на острова, сред които Сес Коветас, Ес Тренк, Мондраго, залива Фигера и залива Сантана. Останалите курорти се намират на югозападното крайбрежие по всички страни на залива Палма, а на югоизток от столицата са "немските" курорти Аренал и Кан Пастиля. Трите туристически зони са обединени с общ плаж, с дължина 5км.
Зад плажната линия се простира павирана крайбрежна улица декорирана от двете страни с високи палми. По протежението й са намерили своето място множество магазинчета, ресторанти и барове.

На запад от Палма се намират "английските" зони, като Магалуф и Палма Нова, които са известни с това, че са център на младежта на острова.

В изключителна близост до столицата се намират елитните зони за отдих Илетас и Кала Майор, в съседство с лятната резиденция на кралското семейство - двореца Маривент.

На изток от Майорка природата е оформила множество малки заливчета, съхранили се през времето недокоснати от цивилизацията.
Интерес за посетителите представляват пещерите Арта в местността Канямел и пещерата Драк.
На североизток от остров Майорка се намира друга туристическа зона, където са и големите заливи Алкудия и Поленса. Много важен населен пункт в района е Поленса. Той е любимо място на художници и артисти, тъй като е богат на паметници от древноримския град Поленция.

Алкудия е обширен залив, разполагащ с великолепни плажове. Природния парк Албуфера също се намира в тази местност. Той е един от петте на Балеарските острови.

Не е случайно съсредоточаването на хотелите по крайбрежието. То е спечелило своята слава предимно с прекрасните си пясъчни плажове и кристално чисто море. Бреговата ивица се характеризира със съчетанието от обширни плажове, простиращи се на големи територии и величествени скалисти морски брегове, покрити с пинии и образуващи уединени заливи.

Местната кухня, основаваща се предимно на пресни морски продукти и плодове удивлява със своето разнообразие и изисканост.