Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Испания
  4. Атракции
  5. Валенсия

Валенсия, Испания - Туристически Атракции

Валенсия

Валенсия (Valencia) е столица на едноименните автономна област и провинция Валенсия. Градът е третият по големина в Испания, като преди него се нареждат единствено Мадрид и Барселона.

Валенсия е разположена на югоизточния средиземноморски бряг на Испания. Популярната туристическа дестинация предлага на своите посетители не само красиви плажове и впечатляваща архитектура, но и вълнуващ нощен живот. Градът е "родно място" на паелята, която е част от прекрасната средиземноморска кухня.

Разнообразните празненства, провеждащи се във Валенсия всяка година привличат посетители както от Испания, така и от цяла Европа. Един от най-шумните и известни празници е Лас Фаяс (Las Fallas). Той се отбелязва с издигането на карикатурни скулптори от дърво, картон и папие маше. Специално подбрано за случая жури награждава най-добрите от тях, след което всички биват изгорени. Този ритуал е едно изключително зрелище, което си заслужава да бъде видяно.

Римляните полагат основите на града през 137г. пр.н.е. на мястото на старо иберийско селище. По-късно територията става владение на вестготите, а след това и на маврите. През 1094г. е завладяна от арагонски войски, чийто главнокомандващ е Ел Сид, но през 1102г. Алморавидите отново поемат контрола върху земите. Арагонският крал Хайме I не се примирява с това положение и превзема отново селището през 1238г., включвайки го след това в новосъздаденото Кралство Валенсия.

През 15-16 век Валенсия придобива все по-сериозни позиции, като важно пристанище на Средиземно море. Там е създадена първата печатница на Пиренейския полуостров и около 1478г. е отпечатан превод на Библията на валенсиански език.

Интересна част от дълго вековната история на този прекрасен град е, че кралица Исабела финансира пътуването на Христофор Колумб през 1492г.

Една от паметните исторически дати за Валенсия е 24 януари 1706г., когато по време на Войната за испанското наследство, изключително малко на брой английски войници, предвождани от Чарлз Мордаунт, превземат града и отблъскват Бурбонската армия. Англичаните властват над града в продължение на 16 месеца, потушавайки множеството опити на испанците да си го върнат. Едва след победата на Бурбоните в битката при Алманса през април 1707г. те отстъпват.

За известен период от време дори столицата на Републиката е преместена във Валенсия. Това се случва по време на Испанската гражданска война, след падането на Мадрид.

В катедралата на Валенсия се съхранява "Свещеният граал" пренесен от Йерусалим. За неговото съхранение е предвиден специален олтар, изложен така, че да бъде достояние на всеки посетител.

Днешна Валенсия процъфтява все повече. Неоспоримо свидетелство, за което е впечатляващият комплекс La Ciudad de las Artes y las Ciencias - Градът на изкуствата и науките. Световноизвестните архитекти Сантяго Калатрава и Феликс Кандела изграждат футуристичен градски пейзаж с множество музеи и атракции, който оставя без дъх всеки посетител.

Средиземно море несъмнено е другата голяма забележителност на Валенсия. Водите му достигат стария рибарски кварта Ел Кабанял и дългите плажове Лас Аренас и Ла Малвароса.

Разхождайки се по Площада на Девата туристите могат да посетят и Базиликата на Девата. От покрива й се разкрива невероятна панорамна гледка към цяла Валенсия. На този площад е разположен и фонтана Турия.

На една пресечка встрани се намира друг забележителен площад - Де ла Рейна с катедралата, приветливите портокалови дървета и множество заведения. Важна част от града е парк - "Градината на Турия", който е изключително подходящ за велосипедисти и пешеходци.

Средиземноморско очарование, приказна красота, вековна история, забележителна архитектура и бурни нощи – това е Валенсия.