Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Испания
  4. Атракции
  5. Валенсия
  6. Параклисът на Светия граал

Параклисът на Светия граал, Валенсия

Параклисът на Светия граал

Една от основните забележителности във Валенсия безспорно е Катедралата, съхраняваща Светия Граал.

През ХII-ХIII в. тя е престроена в джамия, а преди този период е била епископска църква. Сред жителите на Валенсия Катедралата е известна с краткото име Сеу или "святото място".

Първоначално стилът й е бил готически. Барока обаче, който е избран за главния вход, очарова с изумителното си изящество. Неговото изграждане започва през 1703г., като архитект е германецът Конрад Рудолф.
Един от главните символи на града, а именно кулата Мигелет, висока 68 м, се намира точно над входа. Стъпалата й са 207 на брой, изработени от камък. Всеки желаещ може да се изкачи по тях, за да достигне до нейния връх и да се наслади на откриващата се прекрасна гледка, обхващаща целия град.

Удивителни са и фасадите на Катедралата, завършени през ХV в. те са украсени с безброй статуи и колони. Интериорът на Сеу датира от средата на ХVIII в. Векове наред пред стария й вход около прекрасния фонтан всеки четвъртък по обяд се събирал осемчленният "Воден трибунал". Той разисквал различни въпроси и взимал решения за важни проблеми свързани с напояването в цялата околност.
Взетите решения били съобщавани на валенсиански език, изключително сходен с каталонския.

Най-интересната и посещавана част от Катедралата е "Капия дел Санто Калид" или "Параклисът на Светия граал". Има множество места, на които се смята, че е съхраняван Граала, но параклиса е считан за най-достоверното от тях. Каменната чаша е определяна като огромна мистерия в цялата църковна история.
Светият Граал е с височина 17 см и е изработен от розов ахат. Той се намира на това място повече от 600 години. Днес е изложен за радост на посетителите в специално пригоден за целта олтар зад защитено бронебойно стъкло.

През 1982г. папа Йоан-Павел II посещава Сеу и определя каменната чаша като "следа от пребиваването на Христос на земята". Направени изследвания сочат, че Светият Граал е донесен в Катедралата през 1437 г. Историята сочи испанския манастир "Сан Хуан делла Пеня" като негово предходно скривалище за дълъг период от време.

Съвпада мнението на археолози и изкуствоведи, които твърдят, че съдът е дело на златари от Близкия изток и е изработен през I в. пр. Хр.

Както е известно, на Тайната вечеря Христос взел потира - чашата за причастие, и казал: "Пийте, това е моята кръв, кръвта на Новия завет..." По-късно отново в тази чаша Йосиф Аритматейски - заможен евреин, роднина на Исус и негов ученик, след като го свалил от кръста, събрал кръвта от раните му. Този потир нарекли "Светия Граал". Превода на името му означава "Истинската кръв".

Днес легендите, мистификациите и фактите около Светия Граал са с над осем вековна давност. Каменния съд играе водеща роля в много романи, повести и поеми, легенди и предания сред които дори посветените на крал Артур и рицаря Парсифал.
Писатели като Кретиен де Троа, Роберт де Борон, В. фон Ешенбах, Т. Мелъри, Марк Твен и мн. др. до днешния също велик, като предците си, автор Дан Браун са творили, черпейки вдъхновение от тази мистерия. Разбира се, не трябва да пропускаме и грандиозните опери на композитора Рихард Вагнер.