Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Испания
  4. Атракции
  5. Валенсия
  6. Градът на изкуството и науката

Градът на изкуството и науката, Валенсия

Градът на изкуството и науката

Грандиозен, уникален, ултрасъвременен архитектурен комплекс, издигнат за последните 8 години, разположен на десният бряг на старото корито на река Турия.

Изграден за да бъде център съсредоточаващ в себе си най-модерните постижения на науката и изкуството, предоставяйки ги на жителите и многобройните туристи на Валенсия.

През 1957 г. след катастрофално наводнение река Турия е изместена в ново корито, южно от града, а старото е преобразувано в парк с дължина 10 километра.

Градът на изкуството и науката бързо се превръща в символ на бъдещето, развитието и напредъка на Валенсия, както и един зелен бял дроб за жителите на мегаполиса, който до скоро бе наричан „зеленчуковата градина на Испания“. Проектанти на градчето са известните испански архитекти Сантяго Калатрава и Феликс Кандела.

Сантяго Калатрава притежава невероятната способност да изразява това което е вътре в сградата чрез екстериорния й дизайн, доказателство за това е ансамбълът от сгради, който той сътворява.

Архитектът използва изобилие от водни площи в дизайна, за да финализира напълно тяхната визия и да прибави капка магично докосване към футуристичният стил на целия комплекс. Посетителите остават очаровани не само от зданията, но и от тяхното отражение във водата, допълващо цялостната картина. По-късно Феликс Кандела добавя нова нотка, достойна за възхищение в дизайна на града с неговия L'Oceanografic или най-големият аквариум в Европа – рай за любителите на подводния свят.

Целта, която е заложена в този грандиозен проект е той да привлече повече туристи във Валенсия извън тези които я посещават заради фестивала Las Fallas през март.

Първият обект, отварящ врати в Града на изкуството и науката е L'Hemisfèric (Планетариума) през 1998г. В него е разположено и IMAX кино.

Калатрава сътворява тази сграда в главата си, като изгражда образа й върху идеята за универсалното око, което вижда и знае всичко. Огромният купол, под който са намерили мястото си планетариума и IMAX киното е обграден от алуминиеви цилиндрични стълбове, които придържат конструкцията, но също така й придават естетичен вид. Сградата на архитекта е само част от картината - отражението в изкуствено изграденото езеро, което се намира около нея, завършва изцяло гледката.

Две години по-късно, посетителите вече се радват и на Музеят на науките Príncipe Felipe на Калатрава. Това е един огромен научен музей с множество изложбени зали и безброй експонати. Уникалната конструкция наподобява гръбначен стълб на животно с вложените в нея елементи.

През 2001г. архитектурното чудо се сдобива с ново попълнение - L'Umbracle (Паркингът на комплекса). Няма съмнение, че това е най-атрактивният паркинг, изграждан до този момента. Площта му е за над 900 коли, неговият създател използва мястото практично и разумно като го превръща в една приятна за ползване зона. Над паркинга се намира огромна алея, обградена от метални арки, украсена с множество дървета.

Калатрава слага финалната точка на своето творение със забележителният дворец на изкуствата Reina Sofia (Операта). Тя съдържа четири различни аудитории, подслонили важни музикални и други събития. Грандиозната конструкция е като модерна скулптура на хоризонта. Комбинация от бял бетон и начупени плочки в стил Гауди и покрив изграден във формата на перо придават изключително елегантен стил на зданието.

Градът на изкуствата и науките във Валенсия може да ви подари една незабравима разходка, разчупваща представите за архитектура, демонстрираща грандиозното в човешкия гений.