Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Кабо Верде

Кабо Верде - Почивки, Екскурзии, Круизи

Кабо Верде

Република Кабо Верде е островна държава разположена в Северния Атлантически океан на запад от бреговете на Африка. Площта й е 4033 кв. км.

Архипелагът включва островите Сао Висенте, Боа Вишта, Фого, Майо, Сантяго, Сао Николау, Санто Антао, Сал и Брава.

Островите са били открити от португалеца Антонио Фернандеш през 1445 г. преди това те са били необитаеми. Архипелага носи името "Острови на Зелен нос" от 1461 г.

През 1462 г. започва португалска колонизация и земите са населени с роби от Африка. Островите са обявени официално за колония на Португалия през 1495г. През 1972 г. те получават право на местна автономия, а на 5 юли 1975 г. Кабо Верде е провъзгласена за независима република.

Кабо Верде е република. Глава на държавата е президент. Висш законодателен орган е Националната асамблея (еднопалатен парламент). Премиер-министърът се назначава от Националната асамлея по предложение на президента.

Страната има слабо развито стопанство. Природните ресурси на островите са ограничени. Климатичните условия са неблагоприятни за развитието на селско стопанство. Отглежда се царевица, захарна тръстика, а за износ - тютюн, банани и кафе. Развъжда се кози, овце, едър рогат добитък, свине и магарета. Голямо значение има риболовът. Слабо развита промишленост - предприятия за преработка на риба, добив на сол, спирт, пиво.

Климат
Климатът е тропичен, пасатен. Средни месечни температури - от 22 до 27 Сº. Валежи - от 100 до 200 мм.

Столица: Прая

Население: 529 200

Официален език: Португалски

Валута: Ешкудо (CVE)