Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Камерун

Камерун - Почивки, Екскурзии, Круизи

Камерун

Камерун е унитарна република разположена в Централна Африка. Тя граничи със Централноафриканска република на изток, с Чад на североизток, с Нигерия на запад, а на юг с Екваториална Гвинея, Габон и Република Конго. Страната се свързва с Атлантическия океан чрез Гвинейския залив.

Земите на днешен Камерун са населени за първи път по времето на Новокаменната епоха. Сред първите заселници са и пигмеите те живеят в страната дълго време. Португалски мореплаватели пристигат на камерунските брегове през 1472г.

През 1884 г. Камерун става колония на Германската империя, което допринася за вътрешното развитие на страната. Немското управление работи за подобряване на инфраструктурата на новата си колония, разчитайки на тежък физически труд от страна на камерунците.

След победата над Германия в Първата световна война, Франция и Великобритания си разделят Камерун през 1919г.

Френското правителство постепенно интегрира икономиката на колонията с тази на самата Франция и подобрява инфраструктурата й вливайки капитали. Започва използване на местното население като евтина работна ръка за тежък труд.

Британците демонстрират всякаква липса на заинтересованост към своята част от Камерун. Смесването на камерунците с нигерийските работници е възприето като унижение от местното население и хората започват да се чувстват като поданици на една „занемарена“ колония.

Камерун обявява своята независимост от Франция на 1 януари 1960 година. На 1 октомври 1961г. британската част също получава своята независимост и двете части сформират обща държава - „Федерелна Република Камерун“.

Камерун е със статут на република. Изпълнителната власт принадлежи на президента и на министър-председателя, а законодателната власт - на Националното събрание. Начело на държавата стои президента.

Това е една аграрна страна. Културите, които се изнасят са какао, кафе, памук, каучук, тютюн, захарна тръстика. Отглеждат се сорго, просо, батати и картофи, царевица и ориз. Страната притежава разнообразни природни изкопаеми - нефт, желязо, цинк, боксит, манган, волфрам, молибден, злато, скъпоценни камъни, но залежите са недостатъчно проучени. Има предприятия за нефтодобив, нефтопреработка, алуминиева, кожено-обувна, текстилна и дървообработваща промишленост. Заема шесто място в света по износ на ценна дървесина.

Климат
Климатът е на юг е екваториален, а в останалите части - субконтинентален. Средните месечни температури са от 22-28 Сº на юг и 19-22 Сº в останалите части, а на север от 26 до 33 Сº. Валежите на север са под 500 мм, 1500-2000 мм във вътрешността и над 3000 мм по крайбрежието, а по склоновете на планинския масив Камерун - до 10 000 мм.

Столица: Яунде

Население: 18 467 600

Официален език: Френски, английски

Валута: CFA франк (XOF)

Популярни туристически обекти
Бенедиктински музей на Мон-ФИБО, Национален музей на Яунде, Лимбе Ботаническа градина