Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Кения

Кения - Почивки, Екскурзии, Круизи

Кения

Република Кения е държава разположена в Източна Африка. Граничи със Сомалия на изток, с Уганда на запад, с Етиопия на север, с Танзания на юг, със Судан на северозапад и Индийския океан на югоизток.

В земите на днешна Кения са открити едни от най-древните останки от представители на човешкия род. През 7 век по бреговете на Кения са създадени арабски и африкански селища от народността банту. Първите градове-държави се появяват от 11 до 15 век. През 1497г. в територията на днешна Кения навлизат португалците. През 19 век проникват също германци и англичани.

През 1895г. страната е превърната в британски протекторат, а през 1920г. в британска колония. 1952г. избухва въоръжено антиколониално въстание. На 12 декември 1963г. Кения провъзгласява своята независимост, а от 1964г. става република с начело с президент Дж. Кениата.

Кения е член на Организацията за африканско единство (1964), на ООН(1963).

Страната е президентска република. Глава на държавата и правителството е президентът. Законодателната власт се осъществява от президента и парламента наречен Национална асамблея.

Тя е една от малкото африкански държави със стабилна развиваща се икономика. Водещ отрасъл е селското стопанство. Основните култури, които се отглеждат са кафе, чай, памук, ориз, пшеница, пиретрум, сизал, захарна тръстика. Развито е млечното животновъдство, птицевъдство и свиневъдство. Промишлеността е представена основно от предприятия за преработка на селскостопанска продукция. Има текстилни, циментови, нефтопреработващи и други предприятия. Транспортната инфраструктура е една от най-развитите в Тропична Африка.

Много добре развит туризъм.

Климат
Климатът е субекваториален. Средните месечни температури по крайбрежието са 24-27 Сº, в централните планински райони 12-18 Сº, на запад 22-24 Сº. Валежи - от 250 мм на североизток до 1500-2000 мм в планините.

Столица: Найроби

Население: 37 508 500

Официален език: Английски, суахили

Валута: Кенийски шилинг (KES)

Популярни туристически обекти
Найроби, Езерото Туркана, Смарагдовото езеро, Национален парк Цаво, Национален парк Масаи Мара, Национален парк Амбосели, Национален парк Маунт Кения, Национален парк Меру, Национален парк Накуру