Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Кипър
  4. Атракции
  5. Агия Напа

Агия Напа, Кипър - Туристически Атракции

Агия Напа

Агия Напа е един от големите туристически центрове и може би най-известния курорт на Република Кипър. Разположен е в югоизточната част на острова, близо до полуострова, на който се намира град Фамагуста. През последните години популярността на курорта нарасна значително, като той спря да бъде толкова известна дестинация за семейна почивка и се превърна в място, известно с бурния си нощен живот, красивите плажове и множеството забавления. И в подкрепа на всичко това е факта, че в града има повече от 80 бара и повече от дузина нощни клубове.

И все пак голяма част от туристите, избрали Агия Напа, за своя лятна дестинация са семейства и двойки, които се тълпят на това място, заради бледите, пясъчни плажове, безопасните, чисти и сини води и спокойната, приятелска атмосфера и като допълнение всичко това е на достъпни цени.

Името на града идва от думата „Айя” (Агиа), което означава „свят” и от Напа „Napa” - „гориста долина”. Смята се, че наименованието е дадено на района, заради гъстите гори, които някога са го ограждали.

Географски, Агия Напа се намира в близост до Кабо Греко, южно от Фамагуста и е част от по-голям район, известен като Кокинохори (името произлиза от червения цвят на почвата в околността). Курортния град е на около 8 км. от Протарас, който в последните години също претърпява бурно развитие, но все още успява да остане по-благоприятно място за семейства с деца и местни жители.

Агия Напа привлича голям брой чуждестранни туристи, главно британци, руснаци, скандинавци и ливанци. Курорта се отличава с редица плажове, подходящи за къпане, на които изобилства от възможности за водни спортове като водни ски, уиндсърфинг, кану, гмуркане и скоростно гребане. Можете да се отдадете още на риболов, колоездене и езда.
В Кипър работи специална организация по туризъм, която контролира плажовете и защитава интересите на всички туристи.

Кристалното море и белите пясъци превръщат много от плажовете в любимо кътче на посетителите. Един от най-популярните сред тях е плажът Ниси, който се посещава предимно от млади хора през лятото и доста често на него става пренаселено. Освен своите красиви пейзажи, той предлага и чудесни условия за водни спортове, а веселието, което се носи от него е в състояние да завладее всеки.

Друг също предпочитан и известен плаж е Харбор, познат и под имената Лиманаки и Пантахоу. Той не само е най-дългият плаж в Агия Напа, но и един сред най-дългите в цялата страна. Харбор е предпочитан предимно от семейства с деца и често на него могат да се видят предимно такива посетители.

Ню Голдън Бей или Ланда (както е познат сред местните), е по-малко посещаван от останалите два, но също като тях има редица дейности на разположение на своите гости.

За по-голямо удобство на туристите на Ниси Роуд има разположени хотели и апартаменти, от където плажа е на няколко минути.
Можете да избирате между обикновени уютни хотели и стаи за настаняване, красиви вили и луксозни хотели с дизайнерски бани и елегантни ресторанти. Буйните тропически градини на някои от тях придават допълнителна екзотичност на мястото.

Всички плажове в Агия Напа могат да се похвалят с наградата, присъждана от Европейския Съюз „Син флаг”, която отразява степента на тяхната чистота и съоръжения.
Като цяло в Кипър се намират 53 плажа, които са горди носители на тази награда.

Скуеър (The Square или Platia Seferi), в центъра на града, е място изпълнено с добри ресторанти, тематични барове, осветени от неон нощни клубове, заведения за бързо хранене и магазини. Именно това е дестинацията, към която се отправят голяма част от почиващите след един дълъг ден на плажа.
Ако искате да опитате нещо традиционно, можете да се насочите към някоя таверна, където да се насладите на местна музика и вкусна храна.

Агия Напа е променила имиджа си до известна степен през годините, като е извървяла пътя от старо рибарско селище до известен средиземноморски рай и вече е намерила своето място като мултикултурен град, предлагащ разнообразни ваканционни програми за всички вкусове.

Кабо Греко е на десет минути път с кола от центъра на Агия Напа и се смята за едно от най-красивите места на острова, разполагащо с множество забележителности, Клиф скокове и различни други дейности.

Много от местните жители твърдят, че в Кабо Греко съществува морско чудовище. Според легендите, които се разказват за него то прилича на кръстоска между свиня и дракон. Някои предполагат, че това е пряк потомък на създание от праисторическите времена.

Целият Кипър е известен със своите занаятчийници и бутици. А в Агия Напа магазините са пренаситени с дизайнерски продукти, основно слънчеви очила и часовници.

За тези, на които е омръзнало да се излежават на слънце и са почитатели на историческите и архитектурни забележителности има прекрасни места, които могат да се посетят.

Част от наследството на града от миналото е Манастир Агия Напа. Чарът на мястото се крие в това, че то разкрива времето, когато Агия Напа е представлявала малко рибарско селище. Предполага се, че територията, която заема манастира днес, в миналото е била заета от гъста гора, посещавана само от ловци, предимно от съседните села.

Градът разполага с множество музеи. „Торнаритис – Пиеридес” е музей на морския живот. Той е основан през юни 1992 г. в Агия Напа и се намира близо до кметството. Основната цел на тази институция е да запознае хората с морската фауна на Кипър и Средиземно море, да подчертае значението и необходимостта от запазване на морската среда и също така, да помогне на проучвания и изследвания свързани с природната история.

„Тхаласса” е Общинския музей на морето в Агия Напа. Неговата дейност е посветена на подобряването, популяризирането и опазването на морското наследство на Кипър, от праисторически времена до наши дни. Намира се в централната част на Агия Напа, а експонираните в него морски артефакти служат като основа за образователни програми и обществено културни събития. В сградата могат да се видят скулптури, гравюри, керамика и картини на морски пейзажи, дело на някои от най-големите гръцки и кипърски творци на XIX и XX век.

Западно от Агия Напа са открити древните гробници Макронисос. Те представляват древно гробище, разположено на стъпаловиден път, с правоъгълен вход. Първоначално този вход е бил е затворен от една голяма или две по-малки плочи.

В града се провеждат и различни празненства и фестивали, като първият най-голям и известен празник започва да се провежда през септември 1985 г. и от тогава до днес се е утвърдил като ежегодно събитие. Обикновено се прави през последния уикенд на месеца и се радва на голям интерес. Тържествата отразяват историческите, културни и земеделски традиции на Агия Напа и Кипър като цяло. Програмата включва театрални постановки, опери, концерти, както и кипърски и чуждестранни народни танци.

В кипърският курорт се провежда и младежки фестивал, чието начало е поставено през 2010 г., когато младежкия съвет на града, приема предложението на своя председател и решава да организира фестивал подобен на големите музикални фестивали в Европа, който да съчетава дейности и музика. Фестивалът се основава на редица принципи като безплатен вход, извършват се дейности с цел благотворителност, допускат се всички стилове музика и др.
На първия фестивал, който се състои на пристанищния площад на Агия Напа присъстват повече от 10 000 души. Той продължава три дни и го озвучават банди, изпълняващи реге, поп-рок и хип-хоп.

Гостите на града могат да се забавляват и в тематичния аквапарк Воден свят, който е един от най-големите в Европа. Аквапаркът е получил международно признание за маркетинг и иновации и до момента има спечелени над 25 награди. Тоуй разполага с модернизирани атракции, обширни зони за релакс, както и зони за родители, а също така и детски зони за най-малките. В него ще намерите още заведения за хранене и магазин за подаръци. Съоръженията са отворени седем дни в седмицата.

По предложение на Янис Кароусос на 16 септември 2007 г. в Агия Напа е поставен рекорд за най-дълга верига в света на Сиртаки танцьори. Веригата е образувана от общо 268 членове на осем групи. Събитието привлича вниманието на туристите и местните жители, много от които започват да танцуват Зорбас на плажа и в морето.