Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Кипър
  4. Атракции
  5. Музей на античния Идалион

Музей на античния Идалион, Кипър - Туристически Атракции

Музей на античния Идалион

Музеят на Древният Идалион е един от най-забележителните обекти за посещение в Кипър. Той е основан през 2007 г. с цел да представя и популяризира богатите находки от района на Идалион, а по-късно започва да функционира като посетителски център на археологическия обект, в който е разположен.

Експонатите на музея представляват всички хронологични фази от историята на древния град. Те са открити както от старите, така и от по-новите разкопки на територията, а част от тях са придобити и от двете гробища.

В първата изложбена зала посетителя получава информация за историята на обекта и разкопките, които са се провеждали през годините. В нея той има възможност да разгледа снимки с най-значимите находки, които сега се съхраняват в музеи по света.

Във втората галерия са експонирани надписи, които свидетелстват за завладяването на царството, както и част от архива на финикийската администрация на града, погребални паметници, разнообразни керамични изделия, предмети за ежедневна употреба от всички периоди, придружени с обяснителни текстове, които очертават значението на всяка епоха от историята на античния град.

Колекцията съдържа голям брой статуи от керамика, камък и глина, които са характерни за областта. Специално място в изложбата е отредено на материали, които се съхраняват по различен начин от останалите – това са най-често снимки и други миниатюрни предмети с високо художествено значение, играели някога важната роля в икономиката на Идалион. Част от тях са допринесли за културното развитие на района, което днес буди възхищение у много изследователи и поставя древния град във фокуса на много проучвания в целия свят.

Освен всичко изброено до тук, заради което си заслужава да посетите музея, важно е да се отбележи, че в него е улеснен достъпа за хора с увреждания.