Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Кипър
  4. Атракции
  5. Фамагуста

Фамагуста, Кипър - Туристически Атракции

Фамагуста

Град Фамагуста е разположен в турската част на Източен Кипър, на брега на Средиземно море.
В него посетителите ще видят едни от най-добрите примери за средновековна архитектура, запазени до днес, които могат да се сравнят с архитектурата на градове като Каркасон (Франция) и Рагуза (Дубровник, Хърватия).

Само един ден прекаран във Фамагуста ще разкрие историята на Кипър, събрана в орехова черупка.
Голяма част от територията на Републиката, представлява музей на открито, но само на това място историческия интерес е толкова концентриран.

Забулен в мистерия остава значителен период от историята на града, тъй като писмени сведения не са намерени. Поради тази причина единственият източник на материал са пътеписите на търговци преминаващи през тези земи.

До 1300 година след Христа градът е един от основните пазари на Източното Средиземноморие, той е средище на богати търговци и седалище на много християнски ордени, за което свидетелстват многобройните храмове от различни вероизповедания, които могат да се видят в него и днес. Това е време на кръстоносни походи и дни, в които богатата династия Лузинян управлява Кипър.

Лузиняните укрепват града през XIII век и издигат красивата катедрала „Св. Никола”, трансформирана по-късно в джамия, наречена „Лала Мустафа Паша”.

Старият град на Фамагуста е защитен от крепостни стени, които го обграждат. Кулата на Отело (Цитаделата), служеща за охрана на пристанището е един от първите обекти, които привличат погледа на туристите.

Периода от 1300 до 1400г. е известен като „златната ера на Фамагуста”.
След 1400г. започва период на упадък, породен от съперничеството между генуезки и венециански търговци. Множеството борби, които генуезците започва, приключват с поемане на контрола над острова от венецианците.

Османската армия обсажда града през 1570г. и не оттегля войските си в продължение на година. През 1571г. не само Фамагуста, но и цялата територия на Кипър е под турска власт. Османците владеят тези земи до 1878г.
След тях кипърците се намират под британско колониално господство, което продължава до 1960г.

Днес, тази красива част от остров Кипър, представлява оживен университетски град, в който се намира най-стария и най-големия кипърски Източен средиземноморски университет.

Пазаруването в островния град е истинско удоволствие, заради многобройните магазини и малки занаятчийски работилници, разположени в стария град. Не липсват също и модерни шопинг центрове, луксозни ресторанти и приветливи кафенета, привличащи студенти и туристи.
В духа на старите традиции на града, пазаруването е станало едно от задължителните условия за посещението му.

Избирайки именно този град за своята ваканция, всеки посетител ще се наслади едновременно на история, богата архитектура, изобилие от паметници и музеи, както и на рязко контрастиращата картина – бурен нощен живот, множество ресторанти, барове, клубове и казина. Като допълнение към всичко това са приказната природа, вкусната храна и ориенталския полъх на живот от всяко кътче.

Изборът от ресторанти е изключително богат. Можете да опитате местни специалитети в автентична обстановка, да посетите средиземноморски ресторант, предлагащ вкусни морски дарове, да се насладите на типична кипърска таверна, популярна сред местните жители със своите вкусни мезета, селски пайове, шишчета и прясна риба, вегетарианците също ще останат доволни от местата, предназначени да им угодят.

Местата за настаняване във Фамагуста не са никак малко. Гостите на града ще усетят уюта и гостоприемството на неговите жители. Не би било трудно да си намерите това, което търсите според своите предпочитания. Хотели, вили, апартаменти и къщи за гости ви очакват с отворени врати.

Добре похапнали и отпочинали, можете да се впуснете в опознаване на старинния град. Туристическите обекти, които могат да се видят са разнообразни и всеки крие своите мистериозни и уникални черти.
Първото, което несъмнено ще попадне в полезрението ви са Стените на Стария град, масивни и непокътнати до днес, те всяват респект у всеки, който ги погледне.

Главният път от Никозия до пристанището на Фамагуста преминава покрай Бастиона и музей Джамбулат. Той носи името на един от най-високопоставените войници в Османската империя, отличил се с храброст и борбеност, особено при превземането на Никозия.

Порта дел Маре е една от двете оригинални порти на стария град. Тя е построена от венецианския капитан Никола Приоли през 1496г. Над портата стоят крилатия лъв на Венеция и името на капитана, издълбани върху мрамор. А от вътрешната страна на вратата стои втори мраморен лъв.

Един архитектурен шедьовър, който не бива да се пропуска е Катедралата „Св. Никола”, известна днес с името „Лала Мустафа Паша джамия”. Тя е най-голямата средновековна сграда във Фамагуста, чието строителство е започнало през 1300г. след Христа и продължава около 100 години.

Венецианския дворец Дел Проведиторе (Palazzo Del Proveditore) е построен също през XIII век, точно срещу величествената катедрала.

Множество музеи, разкриват части от историята на града.
Една от тези институции е и тъмницата на Намик Кемал, изтъкнат националистически поет и писател, изпратен в изгнание от османския султан. Някогашният затвор представлява двуетажна сграда от дялан камък, построена по време на Османската епоха, върху руините на стария Кралския дворец.

Гръцката православна църква „Агиос Йоанис” във Фамагуста е наскоро реновирана и отворена като музей на иконите. Колекцията съдържа повече от 120 икони, включително и тези на Христос и Свети Йоан, рисувани през XVIII век.

Друг храм превърнат в музей е Манастирът Св. Варнава, построен в чест на светеца.

Безброй са начините, чрез които да се пренесете в миналото. Разхождайки се в средновековния стар град, пазарувайки сувенири или антикварни предмети, пиейки турско кафе и похапвайки вкусни торти в близката сладкарница или просто посещавайки яхтеното пристанище с местните жители по залез, вие ще се докоснете до един различен свят, който никога няма да забравите.