Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Кипър
  4. Атракции
  5. Паралимни

Паралимни, Кипър - Туристически Атракции

Паралимни

Паралимни е град, разположен в Югоизточната част на Кипър, към вътрешността на страната, в рамките на област Фамагуста.

След турското нашествие и окупацията на северната част на Република Кипър през 1974 г., града значително увеличава размерите на територията си и променя своето статукво. Основната причина за това е миграцията на много бежанци, бягащи от север.
Дори и днес голяма част от хората, които работят в туристическата индустрия на Протарас и Агия Напа живеят в Паралимни.

Значението на името на града се крие в неговата история и в географското му разположение. Думата Паралимни означава „край езерото”. Паралимни е построен на брега на плитко езеро, което се пълни с вода само през зимните месеци.

В началото на XX век, в резултат на работата по обработка на земите, цялата водна маса е пресушена за селскостопански цели.

Днешният курортен град не винаги е бил на мястото, на което се намира сега. Първоначално той е бил построен на хълм, който е разположен между Деринея и сегашната му територия.

Въпреки това, през XV век, той е преместен по към вътрешността на острова, за да се избегне откриването му от морски пирати.

В някои исторически записки е посочено, че първите хора, които са се установили трайно в Паралимни са пристигнали малко след завладяването на близкия град Фамагуста от османските турци през 1571 г. Първото селище, което било основано се наричало Свети Димитър, а мястото все още носи това име.

През 1986 г. след референдум, Паралимни е обявен за община. През май 1986 г. се провеждат и първите избори за постовете на кмет и общински съвет.

От архитектурна гледна точка, Паралимни не представлява особен интерес. Само на някои места все още могат да се видят дребни руини останали от първоначалното селище.

Извън центъра на града къщите не са много привлекателни, приличащи на ниски правоъгълни блокове, те рядко привличат вниманието на туристи и посетители.
Този им недостатък обаче е изключително добре компенсиран от техните атрактивни цветни градини, особено в периода, в който дърветата са отрупани в цвят или в плодове.
Въпреки това, започват да се забелязват новопостроени къщи от по-младите поколения, които реализират своите виждания, как трябва да изглежда един дом и благодарение на тях районите се разнообразяват и добиват по-живописен вид.

Измежду разходките и опознаването на града можете да се отбиете в модерен търговски център, разположен в сърцето на Паралимни. Той ще предложи на вниманието на туристите множество магазини и няколко места за развлечение, които представляват доста добре изглеждащи кафенета и барове.

Поради факта, че Паралимни се е разширил значително през годините, най-добрите търговци и вериги на храни на дребно на острова са изградили свои клонове в града. Има също и много местни супермаркети, в които да намерите това, което търсите.

В околностите на туристическия град има плодородна червена почва, която е изключително подходяща за отглеждането на картофи и прави Кипър известен в това отношение.

Интересни за посетителите биха били и живописните вятърни мелници, които са черпели вода от подземни водоносни канали за напояване на околните земи. За съжаление, много от тях са изоставени след въвеждането на електрическите и дизелови помпи.
Основен източник на препитание за местните, преди възхода на туризма, е била плодородната земеделска земя около Паралимни, която хората са считали за своето богатство.

През определено време на годината езерото в Паралимни е дом на най-безвредната кипърска водна змия, която се е смятала за изчезнала от 1960 г., докато видът й не е преоткрит отново в началото на 1990 г.