Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Кипър
  4. Атракции
  5. Кабо Греко

Кабо Греко, Кипър - Туристически Атракции

Кабо Греко

Скалистият нос Кабо Греко (Cape Greco) е разположен в южния край на залива Фамагустав, в югоизточната част на остров Кипър.
Той се намира между градовете Агия Напа и Протарас, които са популярни туристически дестинации. Кабо Греко е често посещаван от множество туристи и бързо набира популярност, благодарение на забележителната си природна красота. Това е защитено природен парк, предлагащ уникални гледки.

Обектът е обявена за Национален горски парк през 1993 година. Той е сравнително добре запазен район, който се променя с времето и предлага нещо различно през всеки сезон. Паркът е един оазис на спокойствието, сгушена по средата между два оживени курорта.

С площ от 385 хектара, първоначално Кабо Греко е бил покрит с гъста горска растителност. За кратък период от време, най-вече между 1910 и 1920 г., дърветата са изсичани, за да се използват за енергия в парните мелници, произвеждащи брашно, които са в изобилие в района на Паралимни. От този момент бавно отглежданата хвойна никога не е била в състояние да се възстанови.

Днес, въпреки че все още може да се види разнообразие от растителност, тя се ограничава до дървета и храсти с откъслечен и нисък растеж. Различните видове цветя, включително орхидеи и други редки видове също могат да се видят на това място и през пролетта те са като цветен килим, красящ територията на парка.

В парка не липсват и животински видове. Лисици, зайци и таралежи, както и общо над 80 вида птици, включително много мигриращи видове, с които близкия контакт е напълно възможен. Посетителите често се сблъскват с гущери и с голямо разнообразие от пеперуди.

Малкият параклис, посветен на Свети Безсребреници (Agioi Anargyroi, Козма и Дамян) е една от малкото сгради в Националния горски парк. Този малък бял параклис е популярно място за сватбени снимки. Под него е морската пещера на отшелниците, която се споменава в няколко местни легенди.

Друга забележителност, попадаща в полезрението на туристите е пещерата на Циклопите, разположена в по източната част на Кабо Греко.

В края на територията, заемаща се от парка е фара, който също трябва да се види.
Разхождайки се пеш по тези земи можете да намерите и руини, останали да напомнят за древен храм, посветен на Афродита.

В източния край на Кабо Греко се намира Коннос Бей, един удивително красив плаж с кристално чисти води, ограден от борови дървета. Той е като малък оазис, предназначен да носи само наслада и отмора на своите посетители.

В Националния парк има няколко хотела и апартамента, в които може да се отседне, както и няколко добри ресторанти, където гостите на района да опитат традиционни ястия и напитки, с които да опознаят още по-добре тази чудесна лятна дестинация.

Има няколко туристически пътеки, простиращи се на дължина до 16 км. Те са изключително добре подбрани и обозначени така, че да обхванат всички интересни точки в парка.

Любителите на колоезденето също не са забравени. За тях са предназначени четири километра от велосипедни трасета и места подготвени за пикници.

Скалистото морско дъно и подводните пещери са чудесна предпоставка за опознаване на богатия морски живот. Те насърчават гмуркачите и плувците да предпочитат Кабо Греко като дестинация за гмуркане и скуба дайвинг и правят от него гореща точка за тези видове водни спортове.

Риболовът е също много популярен и спокоен начин за прекарване на времето на това място.

Кабо Греко е чудесен пример за това, как на толкова малка по размери територия има такова разнообразие от дейности.