Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Кипър
  4. Атракции
  5. Никозия

Никозия, Кипър - Туристически Атракции

Никозия

Красивата Никозия е столица и най-голям град на туристическия остров Кипър, освен това е и основния му бизнес център.
След падането на Берлинската стена, градът остава като единствената разделена столица в света, на която южната и северната част са отделени една от друга от Green Line.

Разположението на Никозия почти в центъра на Кипър, на брега на река Педиеос, я прави благоприятно място за почивка и доста предпочитана дестинация.

Северната част на града функционира като столица на самопровъзгласилата се Турска република Северен Кипър. Това е спорна територия, чиято независимост е призната единствено от Турция, а останалата част от международната общност смята за окупирана територия на Република Кипър след турското нашествие през 1974 година.

С течение на годините курорта се утвърждава като финансова столица на острова и негов основен международен бизнес център.
През последните няколко години кипърската столица се радва на забележителен напредък по отношение на своята инфраструктура.

Климатът на Никозия е изключително благоприятен за слънчеви почивки почти през цялата година. Столицата има субтропичен полусух климат, с дълго, горещо и сухо лято и кратка топла зима. По-голямата част от валежите падат през студените месеци.

Голяма част от посетителите избрали Никозия за своята почивка се впускат в обиколка на забележителностите й, вместо да се насочат към плажа.
Едно от най-посещаваните места в града е улица Ледра. Тя е в средата на оградения град и в исторически план е най-оживената търговска улица на столицата, а съседните на нея тесни улички с множество бутици, барове и арт-кафенета, образуват най-предпочитаната част за посещения от града. Освен всичко останало тя представлява и исторически паметник.

На изток от Ledra Street е разположен площад Фанеромени, който е играел ролята на център на Никозия преди 1974г. Върху него се издигат редица исторически сгради и паметници, включително църква, училище, библиотека и мраморен Мавзолей.
Църквата е построена през 1872 г. на мястото на по-стара църква. В нея почива архиепископа и други епископи, които са били екзекутирани от османците на площад Сарай по време на бунт през 1821г.

Дворецът на архиепископа може да бъде видян на архиепископския площад Киприанос. Въпреки че изглежда много стара, сградата е една прекрасна имитация на типичния венециански стил, построена през 1956 година.

В непосредствена близост до двореца, туристите могат да се насладят на късно готическата катедрала Сейнт Джон (1665), украсена с живописни фрески.
От площад Киприанос се стига до улица Анасагору, която е също търговска улица, разположена в историческия център.

Стените, ограждащи стария град имат три порти. Гейт Кирения, Гейт Фамагуста и Гейт Пафос, които и до днес са запазени в чудесно състояние.

И макар историческият център да е ясно очертан във вътрешността на стените, съвременния град е нараснал значително извън тях. Централния площад на града - площад Елефтерия (Свобода), върху който са разположени няколко от най-значителните институции, като кметството, пощата и библиотеката, свързва стария град с новия град, където човек може да стигне до главните търговски улици, като престижните улица Стасикратос, булевард Темистокли Дерви и булевард Макарио.

Никозия е известна сред туристите и с хубавите си музеи.
В Архиепископския дворец например се намира Византийския музей, съдържащ най-голямата колекция от религиозни икони на острова.

Друг интересен музей е Общинския музей Левентис, който същевременно е и единственият исторически музей в столицата. Той съживява старите начини и привички на живот в града от древни времена до наши дни.

Не по-малък интерес предизвикват Музея на народното изкуство, Националния музей (свидетел на бунта срещу британската администрация през 1950 г.), Кипърския етноложки музей (Hadjigeorgakis Kornesios Mansion, 18-ти век) и Центъра на занаятчиите.

Кипърският Археологически музей в Никозия е най-големият по рода си музей в страната. Той е дом на най-богатата и най-голямата колекция от кипърски антики в света. Експозициите се състоят предимно от предмети, открити на острова. Експонатите са били съхранявани в същата сграда, извън градските стени на Никозия още от създаването на музея през 1882 г. от британската администрация действаща в Кипър по това време.

Също толкова известен е и Етнографският музей на Кипър, в който се съхранява най-голямата колекция на етнографски артефакти в страната, която включва костюми, керамика, дантела, метални изделия, дърворезба и рисунки.

В старата Никозия етноложкия музей ( Hadjigeorgakis Kornesios Mansion ) е най-важният пример за градска архитектура от изминалия век на османско владичество. Днес той функционира като музей, в който са експонирани колекции от артефакти, представящи византийския период, средновековието и османската ера.

Никозия е подходяща дестинация за туристи, които обичат изкуството, тъй като предлага голямо разнообразие от музикални и театрални събития. Те се организират или от общината или от независими организации.

Столицата е седалище и на Кипърския симфоничен оркестър, създаден през 1987 г., чийто основен спонсор е кипърското правителство. Оркестъра често изнася симфонични представления за публика от всички възрасти и нации.

Общинският театър в Страволос се намира на един от главните булеварди на Никозия. Той често е домакин на много благотворителни, културни и образователни събития, както и на театрални представления, концерти, опери и балети.
Кипърската столица е изпълнена с множество антични съкровища, плажове с пулсиращ нощен живот, ресторанти с уникални гозби и прекрасни гледки, които привличат множество посетители на острова.
Не по-малко привлекателен е и Стария град, с неговите музеи и църкви той е съхранил автентичната кипърска атмосфера. Фантастични малки кафенета приветливо канят гостите на града да опитат кипърското кафе, а магазинчетата за сувенири, предлагат разнообразни подаръци за вас и за близките ви, чрез които да си отнесете вкъщи част от този удивителен град.

Изследванията на археолозите сочат, че Никозия е населна още от началото на бронзовата епоха 2500 години преди Христа. Първите жители на днешния град са привлечени от плодородната равнина на Месаория. По късно територията става град-държава, известна като Ледра или Ледрае, едно от дванадесетте царства на древен Кипър построено от ахейците след края на Троянската война.
В историческите хроники е отбелязан само един цар на древния град-държава и това е Онасагорас.

Първоначално основната дейност на жителите на селището е селското стопанство. По това време Ледра се развива почти незначително в сравнение с останалите кипърски крайбрежни градове, които разцъфтяват преди всичко благодарение на търговската си политика.
Руините от някогашната Ледра днес могат да се видят по хълма Агия Параскеви, разположен в южната част на града.

През византийската епоха градът е наричан Лефкозия, а сред някои е по-известен като Калиникисис.

През 647г. арабски набези унищожават съществуващата столица на Кипър Саламин. По-късно около 965 г., когато Кипър се присъединява към Византийската империя, Никозия се превръща в столица на острова. Градът бързо се сдобива с красив замък, който става седалище на византийския управител на Кипър. Последният византийски управител е Исак Комнин, който се обявява за император на острова и управлява в периода 1183-1191г.

Пътувайки към Светите земи по време на Третия кръстоносен поход през 1187 г., флота на крал Ричард I на Англия е измъчван от бури. Той спира първо на остров Крит и след това в Родос. Три кораба продължават, като единия превозва Беренгария Наварска, бъдещата булка на Ричард. Два от тях корабокрушират около Кипър, но корабът, превозващ Беренгария пуска котва благополучно край Лимасол. Бъдещата кралица отказва да слезне на брега, страхувайки се, че ще бъде заловена и държана като заложник от Исак Комнин, известен с омразата си към всички франки. Нейният кораб стои на котва цяла седмица, преди кралят на Англия най-накрая да пристигне на 8 май. Разгневен от отношението към бъдещата му съпруга, Ричард напада града.

Той завладява острова и известно време го управлява сам, използвайки го за междинна спирка за своите кръстоносци. На Великден (11-ти април 1192г.) народът на Никозия въстава и прогонва Ордена на тамплиерите извън града. Страхувайки се от завръщане на рицарите, жителите на Никозия разрушили крепостта им почти до основи.

Гай дьо Лузинян, крал на Йерусалим (1186-1192), купува Кипър от Ордена на тамплиерите и води със себе си много аристократи и авантюристи от Франция, Йерусалим, Триполи, Княжество Антиохия и Кралство Армения. Той споделя острова с всички тях, а Никозия става столица на кралството им. Владетелят налага тежка феодална система и по-голямата част от кипърците придобиват статута на роби.

През вековете градът е бил столица на средновековното Кралство Кипър, седалище на Лузинянските крале, на латинската църква и на администрацията на франките на острова.
Всяка една от тези епохи е оставяли по нещо забележително върху територията на кипърската столица. По времето на франките са издигнати стените на града заедно с много други дворци и сгради, включително готическа катедрала Света София. Лузиняните оставят за бъдещите поколения техните впечатляващи гробници, а първият им замък е построен при управлението на крал Хенри I, 1211г.

През 1374г. столицата е окупирана и опустошена от генуезите, а през 1426г. от мамелюците на Египет.
Половин век по-късно (1489 г.), когато Кипър попада под венецианска власт, Никозия става техен административен център и седалище на Венецианската република. Венецианските управници виждат належащата нужда всичките градове на Кипър да бъдат подсилени поради османската заплахата от робство. През 1567г. венецианците построяват нови укрепления на столицата, които са добре запазени и до днес. За съжаление те разрушават не само стари стени, построени от франките, но и други важни сгради от тази ера, включително царския дворец, други частни дворци, църкви и манастири.

На 1 юли 1570 г. османците нахлуват на острова. На 22 юли Пияле паша, който вече е завладял Пафос, Лимасол и Ларнака марширува с армията си към Никозия и обсажда града. След четеридесет дневна обсада столицата пада под турска власт. Близо 20000 жители умират, а всяка църква, обществена сграда и дворец са разграбени.

На 5 юли 1878 г. управлението над Кипър е официално прехвърлено на Великобритания.

През 1955 г. започва въоръжена борба срещу британското управление, която има за цел обединяването на острова с Гърция, най-дейни в начинанието са последователите на движението Еносис. Обединението не се осъществява и вместо него Кипър обявява своята независимост през 1960 година. По време на борбите Никозия също става сцена на бурни протести срещу британското управление.

През 1960 г. Никозия се превръща в столица на Република Кипър. През 1963 г. кипърската гръцка страна от населението предлага изменения в конституцията, които са отхвърлени от общността на кипърските турци. Последиците от тази криза водят до избухване на вълни от насилие между двете общности.
Никозия е разделена на гръцка и турска част с така наречената Green Line, кръстена на цвета на писалката, използвана от офицера на ООН, за да се тегли чертата на картата на града.

На 3 април 2008 г., е открита новата улица Ледра, която позволява на хората да преминават отново от Северна до Южна Никозия и обратно за първи път от 1964 г. насам.

Никозия е финансов и бизнес център на Кипър. Именно в него са разположени седалищата на повечето кипърски банки, включително и на Кипърската народна банка.
В последните години, освен селскостопанската дейност, основен приток на средства идва от туризма.

Освен многото забележителности, разказващи за многовековната история на града, уютните ресторанти и красиви градини Никозия ще ви очарова и със СПА процедурите, които предлага.
В сърцето на стария град, в рамките на древните венециански стени ще намерите път към прочутите хамам бани. Сградата, в която те са разположени е датирана от XIV век, но към днешна дата е реставрирана и готова да посрещне любителите на турската баня.

Това древно кътче на удоволствието си има своя история. През XIV век, то е функционирало като Августинска църква, наречена „Св. Мария”, построена от лусигнаните и поддържана по-късно от венецианците. През 1571г. църквата е превърната в джамия, а по-голямата част от първоначалната сграда е била унищожена от Османската артилерия.

Ако се чудите къде да прекарате свободното си време можете да посетите някое от шепата останали кина, открити или закрити, в които да се насладите на местна или Холивудска продукция.

Няма как да посетите Никозия без да се отдадете на пазаруване, поне за няколко часа. Традиционният търговски район минава покрай улица Ледра и нейните пресечни улички в рамките на средновековните стени на града. А находчивите търговци в традиционните бижутерски, обувни и магазини за тъкани и платове, умело са съчетали нюансите на Близкия изток с Европейско усещане.

Лайки Гейтониия е пешеходен квартал, който е запазил оригиналния вид на архитектурата си и би бил изключително интересен за разходки, а освен това, в него се намират най-добрите сувенирни магазини.

Магазини на големите модни вериги можете да откриете на булевард Макарио и на улица Стасикратос, която се е превърнала в мини местната версия на 5th Avenue, и всичо това разположено в непосредствена близост едно до друго.

Небезизвестен е факта, че традиционната кипърска кухня е смесица от Южна Европа, Балканите и Близкия изток. На това място ще намерите гръцки, турски и арабски ястия, често известни с местни наименования. И тъй като Кипър е една от най-горещите туристически точки в света, местните готвачи често са обучени извън острова, което придава на храната им една различна, често екзотична нотка. Разбира се не липсват и заведения за бързо хранене от световно известни вериги.

Търговският район е осеян с таверни, пицарии и ресторанти с огромни градини и камини за по-студените дни. На това място храненето на открито е лукс, от който туристите могатда се възползват през по-голямата част от годината.

За да опитате качествено кафе и едно от най-хубавите фрапета в света можете да посетите някое от приветливите кафенета или сладкарници, разположени почти на всяка пресечка. Кафе културата е начин на живот в Никозия.

Значителният брой на студенти в града стимулира развитието на барове, кръчми и нощни клубове, които поддържат нощния живот в стария град.
Бузуки барове, бирарии, заведения с ексклузивно предлагане на вина и ракия местно производство, ще се грижат за доброто ви настроение.

Уюта и спокойствието на местата за отсядане също впечатлява гостите на Никозия. Разнообразието от различни категории хотели, къщи за гости, апартаменти и вили, обещава една удовлетворяваща почивка за всеки.