Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Кипър
  4. Атракции
  5. Манастира Кикос

Манастира Кикос, Кипър - Туристически Атракции

Манастира Кикос

Манастирът Кикос, познат още като „Богородица от Кикос”, който се намира в западната част на планината Троодос, е един от най-богатите и най-известните манастири в Кипър.

Светата обител на Богородица е основана в края на XI век от византийския император Алексий I Комнин (1081-1118) и е разположена на надморска височина от 1318 м.
В миналото манастирът е опожаряван многократно и поради тази причина днес не могат да се видят останки от първоначално построената сграда.

Първият президент на Кипър, архиепископ Макариос III, който обединява църковната и светската власт, започва своята църковна кариера на това място като монах през 1926г. Той се привързва към храма и се връща в него много пъти. Молбата му да бъде погребан там се осъществява след смъртта му през 1977 година. Неговият гроб се намира на 3 км. западно от Кикос и става популярна дестинация за посетителите.

Много са историите, които се разказват за Светата обител. Според една от тях, в миналото добродетелен отшелник наречен Исая живеел в пещера в планините на Кикос. Един ден византийския управител на острова Мануел Боутомитес, който прекарвал лятото в Маратаса, решил да отиде в гората на лов. След като се загубил и започнал да се лута между дърветата, той срещнал монаха Исая и го помолил да му покаже пътя. Отшелникът, който не се интересувал от нещата от този свят, не отговорил на въпросите на владетеля и го разгневил.

Боутомитес не успял да се примири с безразличието на монаха и се отнесъл с него изключително лошо. Не след дълго, когато управникът се върнал в Никозия, той се разболял много тежко. Ужасното му здравословно състояние го накарало да си спомни как нечовешки се отнесъл с Исая и помолил Бог да го излекува, за да може да отиде да поиска прошка лично от отшелника. Минало време и Мануел Боутомитес се възстановил.

Бог се е явил пред отшелника и му разкрил, че случилото се е по божия воля и го посъветвал да помоли управника за иконата на Богородица, която е била рисувана от апостол Лука и се намирала императорския дворец в Константинопол.

Мануел Боутомитес се изненадал от молбата на Исая, но склонил двамата да пътуват до Константинопол.
Времето летяло, а управника все не намирал подходящ повод да посети император Алексий III Ангел, за да му поиска иконата, така той дарил отшелника с други икони и го изпратил обратно в Кипър с обещанието, че ще се яви при владетеля и ще му поиска творбата на апостол Лука.

Не след дълго дъщерята на владетеля се разболяла от същата болест, от която боледувал и Боутомитес. Това бил добър повод за него да посети Алексий III Ангел. Управникът уверил императора, разказвайки му за собствените си несполуки, че ако иконата бъде изпратена на острова, дъщеря му ще се излекува.

В отчаянието си императора се съгласил, но след като дъщеря му се възстановила, той решил да направи копие на иконата на Дева Мария, изпращайки именно него в Кипър.

През същата нощ Богородицата се явила в съня на императора и му казала, че нейното желание е не копието на святото изображение, а оригинала да бъде изпратен в Кипър. На следващия ден иконата на Девата заминала за острова.
С благословията на император Алексий Комнин се издигнал красив манастир, а в него се съхранявала и творбата на апостол Лука.

Местните смятат, че тя е надарена с чудотворни сили и им е помогнала да оцелеят след множество бедствия и несполуки.

Сградите, разположени в рамките на манастирския комплекс датират от
различни периоди. В центъра на манастира се издига Църквата, а около нея са построени различни секции, като например монашески килии, библиотека, музей, приемни зали, офиса на Административната комисия, голям двор с магазин, предлагащ продуктите произвеждани в храма, камбанария и т.н.

Първоначално църквата и повечето от останалите манастирски сгради
са изградени от дърво. След пожар, който избухва през 1365 г. Кикос е възстановен, като за целта се използват дърво и камък. По-късно през 1541г. Светата обител отново е разрушена, но вече възстановена изцяло от камък. През 1745г. църквата е разширена и към нея са изградени още две крила.

Високите стени придават на манастира внушителен вид, наподобяващ замък. Голяма част от тях, представляват открити коридори, преминали през реставрация, украсени с различни религиозни стенописи.

Някои от най-характерните сцени на приземния етаж са:
- От ляво на главния вход с мозайка е изобразен апостол Лука, рисуващ иконата на Дева Мария
- Монах Исая в планините и управителя Боутомитес, удрящ го с пръчка; Боутомитес, легнал болен в леглото си;
- Стенописи и мозайки, изобразяващи ангели и сцени от живота на Исус и Девата.
- Стенопис, изобразяващ Успение Богородично и др.

Камбанарията на манастира е построена в много по-късен етап, през 1882 г., тъй като по време на Османското управление в християнските храмове е забранено да се чува камбанен звън. Кикос разполага с шест камбани, от които най-голямата тежи 1280 кг.

Чудотворната икона на Богородица се съхранява в манастирската църква. Вярва се, че това е една от трите икони на Девата, рисувани от апостол Лука, седем години след
Възкресението на Христос.

В известният манастир могат да се видят и други много стари икони от Гърция, Русия, България, Египет и Етиопия. Хора от различни части на света идват в Кикос, търсейки помощта на чудотворната Богородица.

Иконостасът в църквата е изработен през XVIII век. Освен него там могат да се видят и други ценни вещи, като кръстове, преносими икони, евангелия украсени със скъпоценни камъни, сребърни и златни църковни съдове, епископски митри, колани и
одежди, маслени лампи и полилеи и други.
Голям сребърен кръст с тегло 8,5 кг. е едно от новите попълнения в интериора. Той е от октомври 2011 г. и стои до иконостаса.
Залата, която в миналото е използвана за кръщения е превърната в изложбено помещение, отворено за обществеността. В нея се помещава забележителна колекция от сребърни и позлатени реликви, както и мощите на много светци.

Манастирът Кикос вдъхва страхопочитание и възхищение, благодарение не само на богатство и престиж, но също и на работата си през вековете. В миналото, особено по време на Османското владичество, той е развивал различни национални дейности. От него са произлезли много архиепископи и други важни духовници.

Излизайки от главната порта на комплекса и обръщайки се надясно туристите могат да тръгнат към върха на планината. След първия завой се вижда избата на манастира. Продължавайки своята разходка, посетителите стигат до края на пътя, където има голям площад, на който може да се паркира и да се посети павилиона.
Няма как да не се забележи внушителната бронзова статуя на архиепископ Макариос III. Тя е с височина 10 метра и тежи 13 т.

В продължение на 21 години статуята украсява двора на архиепископията на столицата и е пренесена на това място през 2011 г., въпреки недоволството на някои граждани.

Високи стени, издигнати от вулканичен камък ограждат пътя, водещ към върха.
Те са украсени с мозайки, изобразяващи светци, точно както в манастира. След 250 м., се влиза в тесен път, изкачващ се нагоре, който след 100 метра завършва с
гробницата на Макариос III. Архиепископът бил поставен хоризонтално с глава на запад и лице, обърнато на изток. Мраморен надписан камък покрива гроба. Надписът е
откъс от речта, която той произнася пред кипърския народ. Войници стоят на стража на гроба всеки ден. Приживе Макариос III изразява своето желание гробницата му да прилича на параклис.

На 50 метра след потегляне по обратния път туристите могат да спрат, за да се полюбуват на прекрасната гледка към Пафос и Олимп.

На 150 м. извън манастира има места за настаняване, където посетителите могат да отседнат. На още 150 м. от къщата за гости, стигаме до голям площад с паркинг
съоръжения и кафе-ресторант за тези, които искат да почиват, докато се наслаждават на изглед към морето. Има и магазини за продажба на традиционни продукти и
храни, както и сувенири на манастира. Най-популярни са вината, билките и билковите
чайове.

Близо до Кикос тече малка реката, която местните смятат за свещена. Водата излиза през отвора на огромна скала. Според легендата, един монах обикалял в района, за да свърши някаква работа за манастира. Тогава се събирала реколтата от нивите, а слънцето направо изгаряло кожата. Монахът бил уморен и жаден. Той паднал в безсъзнание на мястото където днес тече реката.

Когато възвърнал сетивата си, светия човек се помоли на Богородица, да го спаси. Божията майка чула молитвите му и монаха чул глас, който му казвал да удари по камъка с ръка. След като го направил от скалата бликнала река.

Интерес за туристите би представлявал и Музея на комплекса. Дизайнът му отразява величието и великолепието на Византийската империя.
Подовете му са декорирани с разноцветни мраморни и гранитни инкрустации, а покривите са покрити с резбовани и позлатени орехови панели.

Колекцията на Музея включва уникални артефакти, повечето от които са от злато, сребро, слонова кост, коприна, перли и скъпоценни камъни. Пчелата инкрустирана в пода на приемната зала представлява емблемата на игумена на манастира и е символ на трудолюбие и ред.
От магазина на музея могат да бъдат закупени копия от експонати, книги и други предмети.

Из целият манастирски комплекс могат да се видят значими и известни творби и предмети. Особен интерес сред тях предизвиква микро-скулптура на дървен кръст, украсен със сцени от Стария и Новия завет. Този кръст е едно от най-значимите произведения сред всички творби от този вид и е дело на скулптура на миниатюри Ласкарис Джордж.

Многобройни поствизантийски тъкани са съхранени в Светата обител. Една от най-красивите е златно бродиран епитаф (кърпа - икона, изобразяваща подготовката
на Христос за погребение), направен през 1703г.

Библиотеката на манастира разполага с богата колекция от ръкописи, редки публикации и хиляди тома книги. Значителен брой от гръцки и османски документи се съхраняват в архива й.

Преживял множество пожари и бедствия манастирския комплекс Кикос е оцелял през вековете, за да го видим днес в целия му блясък.