Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Кипър
  4. Атракции
  5. Манастира Кикос
  6. Музеят на Манастир Кикос

Музеят на Манастир Кикос, Манастира Кикос

Музеят на Манастир Кикос

Една изключително интересна и популярна дестинация в Кипър е Манастирът Кикос, към който има обособен уникален музей, съхранил многовековна история и множество безценни артефакти.

Дизайнът на Музея отразява величието и великолепието на Византийската империя.
Подовете му са декорирани с разноцветни мраморни и гранитни инкрустации, а покривите са покрити с резбовани и позлатени орехови панели.

Колекцията на Музея включва уникални артефакти, повечето от които са от злато, сребро, слонова кост, коприна, перли и скъпоценни камъни. Пчелата инкрустирана в пода на приемната зала представлява емблемата на игумена на манастира и е символ на трудолюбие и ред.

В първата зала са експонирани антики от предхристиянската епоха на Гърция. Основната колекция се състои от кипърска керамика и обхваща периода от каменно-медната епоха (2500 г. пр. Хр) през римската епоха (IV век). Интересни експонати са червено-лакиран съд от началото на медната епоха, купа с четири птици, ритони, различни розетки, лотосови цветя и глави на бикове.

Друга група от предмети е тази на червените и черни вази и фигури от Атика. Красивата черна амфора заслужава специално внимание, тя датира от около 520 г. Пр.Хр. От едната й страна е изобразен Тезей, който убива Минотавъра, ограден от две женски фигури, Ариадна и богиня Атина, които са в очакване на резултатите от борбата. На другата й страна има четири коня и колесница.

Във втората зала се помещават различни византийски и поствизантийски експонати. Тя е посветена на Християнския период от началото на IV век до средата на XX век. Колекцията включва основно бронзови предмети, газени лампи, кадилници, полилеи и свещници.

Разделът с позлатени обекти е особено богат. В него могат да се видят разнообразни църковни прибори, както и различни свещени реликви, брошки, идващи не само от Кипър, но и от области в Мала Азия (Смирна, Кападокия, и Константинопол), дори и от Русия.

Богатата колекция от сребърни и позлатени корици на печатни евангелия с изразен бароков стил включва подписани творби на кипърски златари.
Руските евангелия от този раздел са с декорация от многоцветна украса, която е допълнена със скъпоценни и полу-скъпоценни камъни.

Музеят разполага с доста голяма колекция от лампи. На особен интерес се радва лампа от XIX век, богато и сложно украсенa с позлата, разноцветни стъклени фрити, корали, на нея се виждат двуглав орел и полумесеци, а веригите, служещи за окачване се състоят от цели ангели и херувими.

Ритуални одежди на редица различни представители от духовенството (дякони, свещеници, епископи) са изложени в две големи витрини почти в края на втората зала.

В друга специално обособена за целта витрина са експонирани монети на Византийската и Османската империя, както и Византийски и поствизантийски бижута.

Изложбата на икони продължава в съседната стая, известна като „Осмоъгълната зала” с красив купол, изобразяващ Христос, заобиколен от ангели. В това помещение могат да се видят интересни дърворезби и църковна мебел.

В последната зала на музея също има малък купол, както в „Осмоъгълната зала” и вградени витрини. В това помещение колекцията е съставена предимно от предмети за бита, експонати, изработени от пергамент и хартия, ръкописи, с и без миниатюрни илюстрации, книги, публикувани от Кикос, икони от хартия и тюл. Колекцията включва копие от официален документ на Вселенския патриарх Серафим от 1760г.

От магазина на музея могат да бъдат закупени копия от експонати, книги и други предмети.