Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Кипър
  4. Атракции
  5. Пафос

Пафос, Кипър - Туристически Атракции

Пафос

Пафос е крайбрежен град в югозападната част на Кипър и столица на област Пафос. В древността две от селищата на острова са носели това наименование – Стария и Новия Пафос. Днес населението обитава предимно новия град. Той се намира на средиземноморското крайбрежие, на около 50 км (31.07 мили) западно от Лимасол (най-голямото пристанище на острова). Международното летище в Пафос е второ по големина в страната.

Курортният град се радва на субтропичен средиземноморски климат, с най-меките температури на острова. Летният сезон трае около 8 месеца, от април до ноември, въпреки че през март и декември температурите могат да достигнат 20° C (68.0° F).
Валежите достигат най-големите си количества от средата на ноември до март. През летните месеци рядко пада дъжд, а сняг почти никога.

Старият Пафос е родното място на гръцката богинята от митологията Афродита, което го прави една от най-известните туристически дестинации в Кипър.
Забележителностите, добили известност около богинята на любовта и красотата са много - красивите скали, свързани с нейното раждане, разположени на самия бряг, известни като Скалите на Афродита (Petra Tou Romiou), светилището й в Куклия, баните на Афродита в Полис, Фонтанът на любовта (Fontana Amorosa), на няколко километра навътре в полуостров Акамас и др.

В гръко-римската епоха селището е столица на острова, което в наши дни го прави популярно с множеството му останали обекти от този период.
Една от известните атракции е римския дворец на губернатора, където скъпоструващите, фини мозайки предизвикват значителен интерес у туристите.
Други не по-малко известни обекти са замъка Пафос, разположен на пристанището, красивите мозайки в къщите на Дионис, Тезей и Айон, Византийския музей, Археологическия музей, Градския музей за народно творчество, руините на древните градски стени, Римската Агора и сградата, посветена на Асклепий, богът на медицината.

В курортния град има много катакомби, датиращи от началото на християнския период.
Близо до Petra Tou Romiou е Стария Пафос (Palaepaphos), едно от най-известните поклоннически места в античния гръцки свят. Именно на това място се намират останките на известния храм на Афродита, като най-древните от тях са от XII век пр. Хр. Храмът е един от най-важните места за култ и поклонение на древния свят, докато трети-четвърти век след Христа.

Друга впечатляваща забележителност, която можете да видите е петкуполната византийска църква “Агия Параскеви”.

Североизточно от Пафос се намира манастирът “Св. Неофит” (Агиос Неофит), известен със своята “Encleistra” , издълбанa в планината от самия отшелник. Манастирът се слави и с едни от най-добрите византийски фрески от XII и XV век.

Четири километра северно от Пафос се намира селище, наречено Лембой (Lempa), то е популярно като дом на множество творци, част от които са отворили студия и магазини, за да предлагат своите произведения.

Благодарение на множеството си забележителности и на уникалната си природна красота град Пафос е включен в официалния списък на ЮНЕСКО за културни и природни съкровища на световното наследство.

Освен със своите гробници на царе, мозайки, замъци и църкви кипърския град е известен и с многобройните си фестивали и годишни събития.

През септември в Пафос се провежда ежегодното събитие “опера на открито” на пристанището. А замъкът допринася за забележителния фон на изпълнението. Друго събитие, събиращо туристи всяка година е “Отвореното студио” на Кипър. То се провежда по време на почивните дни през октомври и представлява изложба на избрани художници, които представят творбите си пред широката публика.

Популярен със своите местни вина, градът има няколко известни винарни, в които посетителите са винаги добре дошли, за да опитат подбрана колекция от вина.

Освен с безбройните си исторически и архитектурни съкровища, Пафос е прочут и с рибарското си пристанище, уловът от което се сервира в множеството открити кафенета и таверни.

Икономиката на днешния курортен град зависи до голяма степен от туризма. В района има няколко курорта, които допринасят за развитието на града. Като Пафос, Корал Бей, Афродита хилс и Лачи. Най-големият от изброените до тук е Като Пафос, в който работи повече от половината население на града.

Друга важна част от икономиката на селището е земеделието, на това място се произвеждат банани, грозде, отглежда се тютюн и др.

Пафос е избран за Европейска столица на културата за 2017 година заедно с Орхус, Дания.

Градът става столица на Кипър при наследниците на Александър Велики, известни като династията на Птолемеите. Именно по това време пристанището на града става един от най-процъфтяващите портове, поради непрекъснатата си заетост. Курортът остава най-важния град на острова за повече от седем века, като запазва значението си и след като известния управител Сергий Павел, приема християнството от Свти Пол през 45 г. сл. Хр.

Разказват се много легенди и митове за основаването на селището, но най разпространената от тях е за скулптурът Пигмалион.
Пигмалион бил изключително надарен скулптор. Неговите статуи били единствената красота, която познавал и единствената утеха в самотния му живот. Творецът презирал и отхвърлял жените и заради това не желаел да се обвързва с никоя от тях.

Един ден Пигмалион издълбал статуя на жена с уникална красота. Омагьосан от собственото си творение, той нарекъл фигурата “Галатея”, което означава “тази, която е толкова бяла като мляко”. Скулпторът увил тялото на своето творение с дрехи и го окичил с най-ярките и скъпи бижута, украсил косите й с най-красивите цветя, сложил до нея подаръци, целунал я в знак на преклонение.

По същото време, наближавал празникът на Афродита и всички се подготвяли за него. В деня на фестивала, Пигмалион се молел на богинята с цялото си сърце и душа за това, неговото творение да се превърне от фигура от слонова кост в реална жена. Трогната от дълбоката му почит, Афродита отишла в работилницата на Пигмалион, за да види тази известна торба. Когато погледнала към статуята на Галатея, тя останала изумена от нейната красота и жизненост. Доволна от видяното, богинята сбъднала желанието на Пигмалион и вдъхнала живот на фигурата, като я превърнала в красива жена.
От любовта на Пигмалион и Галатея се родили син Пафос и дъщеря Метарме.

Според друга легенда курортния град е създаден от амазонки.

След направените археологически открития става ясно, че територията на Пафос е била населявана още от неолитния период.

Руините на старинни вили, дворци, театри, крепости и гробници на класическата, елинистическата и римската епоха, показват само едно, че тези земи са от изключителна архитектурна и историческа стойност.

И макара за няколко века да е най-процъфтяващия и важен град на територията на Кипър, Пафос постепенно губи голяма част от своята привлекателност като административен център, особено след основаването на Никозия. И докато той все повече замира, териториите на Никозия и на пристанищния град Ларнака набират все по-голяма сила и увеличават своето значение.

Градът и района около него губят все повече население през целия британски колониален период, като много от жителите му се преместват в Лимасол, Никозия и в чужбина. Териториите на Пафос с времето остават най-слабо развита част на острова до 1974 г.

През тази съдбоносна година икономическата дейност във всички области нараства, с изключително значение е туризма, като най-важна част от него е района Като Пафос. Правителството вкарва сериозни инвестиции в язовирите за напояване и съоръженията за разпределение на вода, пътната инфраструктура и изграждането на международно летище Пафос, като второ международно летище в Кипър.

През 1980 г. Като Пафос получава една голяма част от инвестираните средства. През 1990 г., курорта Корал Бей е доразвит, а през 2000 г. съдбата му последва и Афродита хилс.

Днес Пафос е един популярен и бързо развиващ се туристически курорт, а населението му значително нараства. Ктима е основният жилищен квартал, докато в Като Пафос, разположен на брега на морето, е запълнен предимно от луксозни хотели и обекти за развлекателна дейност.

Множество таверни, ресторанти, барове и кафенета са с широко отворени врати за туристите отседнали в града и района около него. В тях ще намерите богато разнообразие от храни и напит, угаждащи на всеки вкус.

В селището ще откриете и множество магазини от всякакъв тип, предлагащи сувенири, дрехи, плажни аксесоари и хранителни продукти.

Изберете най-подходящото за вас място за отсядане, от многобройните хотели, вили и апартаменти, които с готовност ще ви предложат уют и спокойствие.

Това кътче от света е идеалното място за една почивка, изпълнена с разнообразие. От него лъха една прекрасна атмосфера, която ще ви понесе на вълната на релакса и удовлетвореността. Чарът на курорта е допълнително подчертан от прекрасното съчетание на история и модерен живот.