Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Кипър

Кипър - Почивки, Екскурзии, Круизи

Кипър

Република Кипър е държава, разположена на остров Кипър. Двата основни и официални езика в Републиката са гръцкият и турският, но на територията се говорят също английски и руски, което до голяма степен се дължи на факта, че страната е популярна туристическа дестинация.

Всеобщо е мнението, че здравословния климат и природни красоти на Кипър, както и неговото археологическо богатство и традиционното гостоприемство на местните хора правят страната идеално място за изкарване на една несравнима почивка.

Страната търпи значително развитие от обявяването на своята независимост през 1960 г., особено в туристически аспект. Правителството на Кипър отдава огромно значение на развитието на туризма и го прави своя цел с висока степен на приоритет.

Като се изключат смущенията, предизвикани от турската инвазия през 1974 г., растежът в този сектор е непрекъснат и бърз. Днес туризмът представлява един от основните сектори от икономиката на Републиката.
И макар, че турското нашествие нанася един сериозен удар върху това перо от икономиката на целия остров, правителството и жителите на Кипър съсредоточават сили, за да го върнат отново на световната туристическа карта.

Усилията в тази насока дават добри резултати, като създаването и изграждането на обширни общи инфраструктурни обекти. Част от тях са например голф игрища, яхтени пристанища, паркове, екопътеки, спортни съоръжения, здравни и спа центрове.
Непрекъснато се създават нови и се подобряват вече съществуващите места за настаняване, като основна цел на хотелиерите е да задоволят максимално изискванията на посетителите. Разнообразието от стаи и апартаменти е голямо, туристите могат да избират между хотели и вили, добре поддържани апартаменти и къщи за гости, сред които има подходящи за всеки вкус и джоб.

През последните години висока популярност придобива агро туризма. Кипърб е страна, в която на почит са традиционните занаяти, туристите могат да посетят отлични винарски изби или да наблюдават от близо живота в някоя ферма.

Избирайки Република Кипър за своя лятна дестинация, можете да сте сигурни, че ще попаднете на едно от онези екзотични южняшки кътчета, чиито брегове са заобиколени от тюркоазеносини води, бели пясъци и красива палмова растителност.

Благодарение на многовековното си съществуване, по време на което е била населявана от няколко мощни цивилизации, днес в страната се срещат три култури – гръцка, турска и британска. Освен, че е оставил трайна следа в архитектурата на Кипър, този факт е спомогнал и за формирането на навиците и традициите на местното население.

Всеки един гост на Републиката ще бъде завладян от „завещаните” културно – исторически паметници, които ще го пренесат към античността, към гръцката митология и към способността на човек да гради такива величествени чудеса на архитектурата. Съхранените древни артефакти са пръснати по цялата територия и ежегодно са посещавани от повече от 2 млн. туристи. Невероятната съвкупност от палми, руини, море и планини прави Република Кипър един мултифункционален курорт, в който са се срещнали всички идеали за прекарване на свободното време и всеки може да намери своето кътче за отмора.

Историческото минало на Кипър е доста богато. Територията е била населена още през XI в. пр. Хр., когато заселниците са изграждали малки селища, а основната им прехрана се добивала чрез лов и земеделие. Сред първите заселници на острова били финикийците, а през 2400 г. пр. Хр. се появили анатолийците, които поставили началото на Бронзовата епоха.
През 1600 г. пр Хр. по тези земи се появили и микенските гърци и разпръснали селищата си по целия остров.
709 г. пр. Хр. е годината, в която Асирия управлява красивия остров, след нея за кратко време владетели са Египет и Персия.
През 333 г. пр. Хр. Александър Македонски завладява Кипър и окончателно го прави гръцко владение – до смъртта си. През 58 г. пр. Хр. територията преминава в ръцете на Римската империя, а през 396 г. Византия го прави част от своята територия като за кратко време през 648 г. острова бива завладян от арабите.
През 1191 г. Ричард Лъвското сърце създава Кипърското кралство, което Венеция завзема през 1489 г.

В периода 1571 г. – 1878 г. днешната популярна дестинация става владение на Османската империя, като нейната власт приключва с окупацията на английските войски. През 1925 г. Англия прави Кипър своя колония.
Жителите на територията извоюват нейната независимост през 1960 г., а първият президент на републиката става архиепископ Макариос III. Няколко години по-късно в страната избухват политически размирици. През 1974 г. турците успяват да установят контрол върху северната част на острова и през 1983 г. там е основана Турска република Северен Кипър.

Богатата история на страната е направила Кипър едно кътче от Земята, на което срещата на толкова велики цивилизации е оставила незаличими белези. Те се изразяват основно в историческите и архитектурни забележителности, привличащи с огромна сила туристите всяка година.

Във всеки един от градовете има съхранен паметник на историята и културата, който си заслужава да бъде видян.
Ларнака е градът, в който можете да посетите църквата „Свети Лазар”, където според легендата почиват мощите на светеца. Друго място, което предизвиква интерес сред туристите е „Построената от ангели” византийска църква, която е световно известен исторически и археологически паметник.

По пътя между Ларнака и летището се намира петото най-свято място за мюсюлманите - джамията „Хала Султан Теке”. Според преданията в този мюсюлмански храм е погребана лелята на пророка Мохамед, която през 649 г. придружавала съпруга си при едно от арабските нашествия в Турция, в резултат на което тя била убита от византийските войски. По-късно около гроба й край Соленото езеро в Ларнака била издигната джамия, около която днес има прекрасна градина. През пролетта езерото привлича хиляди прелетни птици фламинго.

Кипър е известен като родното място на гръцката богиня на красотата Афродита, именно поради тази причина не е изненадващ факта, че на неговата територия има няколко известни места, които са свързани с нейното име. Едно от тях са „Скалите на Афродита”, разположени по пътя между Лимасол и Пафос. Според гръцката митология богинята на любовта е излязла от морската пяна именно в това ветровито заливче. А наблизо са и нейните бани, както и тези на Аполон.

Лимасол е не по-малко атрактивен град от Ларнака. В него могат да се видят пристанището и крепостта, в която Ричард Лъвското сърце се е оженил за Беренгария Наварска. Тези две забелжителности придават една особена красота на Стария град.
В района около града се намират древният Курион с храма на Аполон и напълно запазен античен театър. А на 14 км. от Лимасол се издига замъкът Колоси, който някога е бил седалище на Великото Командорство на ордена “Свети Йоан”.
През ХIV в. замъкът за известно време е притежание на рицарите от Ордена на тамплиерите, след като те го купуват от Ричард Лъвското сърце.

Един от най-красивите градове на Кипър несъмнено е Пафос. Той изобилства от древногръцки гробници, датиращи от 300 г. пр. Хр. Тогава страната е била под контрола на гърците, а Пафос – тяхна столица. Гробниците са групирани в 8 комплекса и са част от списъка на ЮНЕСКО за културните наследства.

Градът носи името на дъщерята на Афродита и Пигмалион - Пафос. Богинята на красотата и любовта е на изключителна почит в Кипър, но тук като че ли култът към нея е най-ярък. Други известни обекти, свързани с Афродита са нейната обител в село Куклия и Фонтанът на любовта. А едно доста интересно и по-различно местенце, което трябва да се види е аквариумът, състоящ се от 72 басейна, в които плуват както средиземноморски, така и тропически видове, а всеки един от тези басейни е копие на съответната екосистема.

Столицата на Кипър – Никозия е сред най-популярните туристически градове. Тя има стара и нова част. Старата част е заобиколена от внушителна венецианска стена, символ на величественото минало, която столетия наред е предпазвала града от нападенията на свирепи завоеватели. Зад нея са съхранени множество исторически паметници. Новата част на Никозия по нищо не отстъпва на една съвременна Европейска столица.

Кипър със сигурност е място, което може да предложи много на своите гости. Той разполага с прекрасни места за отдих и водни спортове, както и с множество късчета от изминалите векове. Като един типичен морски курорт, с безброй ресторанти, барове и нощни клубове Кипър ще ви накара да се отпуснете и да се забавлявате истински. Освен дългите разходки през красивите местности и исторически обекти, опитването на традиционни и вкусни ястия, както и излежаването на слънце, туристите могат да си подарят плаване с корабче, да се впуснат в приключение, поемайки преход към вътрешността на планините Тродос, за да опознаят едно различно лице на страната - калдъръмени улици, стари църквички и прихлупени къщи от дялан камък, които ще ги удивят.


Климат
Кипър има субтропичен климат с много мека зима и горещо лято. Дъждовните дни са предимно през зимата, а летата като цяло са сухи. Територията може да се похвали с 330 слънчеви дни годишно.

Средната годишна температура на въздуха по крайбрежието е около 24°C (75°F) през деня и 14°C (57°F) през нощта. Ваканционният сезон трае около 8 месеца, като започва през април със средни температури 21-23°C (70-73°F) през деня и 11-13°C (52-55°F) през нощта и приключва през ноември със средни температури 22-23°C (72-73°F) през деня и 12-14°C (54-57°F) през нощта. Останалите 4 месеца също са с високи температури, които понякога надвишава 20°C ( 68°F).

В средата на лятото обикновено е много горещо. През месеците юли и август средната температура достига 33°C (91°F) през деня и около 23°C (73°F) през нощта.
Температурни амплитуди почти не се наблюдават.

Относителната влажност на въздуха е средно между 60% - 80% през зимата и между 40% - 60% през лятото.

Ветровете обикновено са леки до умерени, с променлива посока. Силните ветрове са рядкост, като обикновено те се наблюдават по крайбрежните райони, не са изключени и бури.


Столица: Никозия

Население: 1 116 564

Официален език: Гръцки, турски

Валута: Евро (EUR)

Популярни туристически обекти