Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Колумбия

Колумбия - Почивки, Екскурзии, Круизи

Колумбия

Колумбия е държава разположена в северозападната част на Южна Америка. Граничи с Венецуела и Бразилия на изток, Панама и Тихия океан на запад, с Карибско море на север и с Еквадор и Перу на юг.

Смята се, че културата по земите на Колумбия е съществувала поне едно хилядолетие преди новата ера. Първите европейски колонизатори са достигнали там в началото на 16 век. През 1525г. испанците създават първия европейски град на континента - Санта Марта разположен в крайбрежието на Карибско море. С течените на годините те придобиват по-широк контрол и около 1538г. конкистадорът Гонсало де Кесада навлиза навътре в сушата и основава града Санта Фе де Богота.

Управителят на колонията, зависима дотогава от вицекралство Перу, основава собствено вицекралство Нова Гранада през 1717. Под неговата юрисдикция попадат и части от днешни Панама, Венецуела и Еквадор.

През 1810г. жителите на административния център Богота провъзгласяват своята независимост. Предвождани от Симон Боливар и Франсиско Сантандер те я извоюват изцяло на 7 август 1819г.

Основаната Велика Колумбия се разпада през 1831г. и една част от нея образува Република Нова Гранада, чието име е променено по-късно на Съединени щати на Колумбия и накрая на днешната Република Колумбия. Панама е включена в състава й до 1903г.

Демократическата история на страната е обагрена от множество кръвопролития. Двете граждански войни, избухнали в началото и средата на 20 век, се водят от поддръжниците на консервативната и либералната партия.

През 1957г. е създаден Национален фронт, при който двете партии управляват съвместно. Моделът обаче не успява да се справи със социалните проблеми, а и политически постепенно губи доверие поради голямата корупция. Възникват партизански движения с комунистически и националсоциалистически характер, които в различни периоди от време губят възможността си за съпротива, но и до днес владеят отделни предимно изолирани райони. Освен тях възниква и паравоенна организация, която им се противопоставя. Правят се опити за примирие с партизаните, но те имат само временен успех.

Вътрешните противоречия между различните групи са резултат и от търговия с наркотици, както и от отвличанията които са честа практика. В наши дни сигурността в Колумбия се подобрява, но прилаганите военни мерки често водят до дебати по отношение нарушаване на човешките права.

Страната е унитарна република, начело с президент, избиран за 4 години.

Колумбия разполага с промишлени запаси от нефт, газ и въглища. Промишленост - нефтохимическа, металургична, текстилна, шивашка, обувна, металообработваща, тютюнева. Главна селскостопанска култура - кафе. Отглеждат се още банани, ориз, царевица, захарна тръстика, памук, цветя, тютюн. Развито е и овцевъдството, говедовъдството, свиневъдството, риболовът.

Туризмът е добре развит по Карибското крайбрежие, годишно страната се посещава от около 1 млн. туристи.

Климат
Климатът е екваториален и субекваториален. Средните месечни температури - в равнините 24-29 Сº, в планините (до 2000 м) - от 17 до 22 Сº, (над 2000 м) - от 13 до 16 Сº. Валежи - от 150-200 мм на североизток, до 4000 мм в Амазония и 10 000 мм по склоновете на планините.

Столица: Богота

Население: 44 065 000

Официален език: Испански

Валута: Песо (COP)

Популярни туристически обекти
Богота - Института "Каро и Куевро", Квартала Канделария, Националната библиотека, Езерото Гуадавита, Златният музей

Меделин - Ботаническата градина, Квартала Енби Гадо