Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Коморски острови

Коморски острови - Почивки, Екскурзии, Круизи

Коморски острови

Коморските острови, официално Коморски съюз са островна държава намираща се в Източна Африка, в акваторията на Индийския океан, на север от Мозамбикския проток. Държавата е разположена на 3 от 4-те големи вулканични острова от архипелага - Гранд Комор, Мохели и Анжуан. Още редица други малки населени острови са под владение на страната.

На острова се заселват араби през Х в. Пет века по-късно там се заселват перси и араби. Холандския капитан Хаутман открива островите през 1598 г.

През 1886г. Франция колонизира островите. През 1958г. Коморските острови стават френска отвъдморска територия, а от 1968г. се сдобиват с вътрешно самоуправление.

На 6 юли 1975г. Коморите са провъзгласени за независима държава, а малко по-късно за Федерална ислямска република. Извършването на държавен преврат през 1989г. довежда до убийството на президента Ахмед Абдаллах. Президентският пост се поема от С. Джохар, но той е принуден да подаде оставка след нов държавен преврат.

През 1996г. се провеждат президентски и парламентарни избори и за нов президент е избран М. Таки Абдулкарим. През 2002г. президент става Азали Асумани. Коморите членуват в ООН от 1975г.

Коморските острови са със статут на република. Висши органи на властта са президентът и правителството, законодателният орган е Федерално събрание.

Те са изостанала аграрна страна, една от най-слабо развитите в света. Основните култури, които се отглеждат са ванилия, карамфил, иланг-иланг, кафе, ориз, захарна тръстика, кокосова палма, банани. Животновъдството е екстензивно, отглежда се едър рогат добитък, овце, кози. Промишлеността е слабо развита - малки предприятия за преработка на селскостопанска продукция, дървопреработване.

Климат
Климатът е тропичен, топъл и влажен с валежи от 1100 до 3000 мм.

Столица: Морони

Население: 682 000

Официален език: Коморски, арабски, френски

Валута: Коморски франк (CMF)

Популярни туристически обекти
Джамията на Вендреди, Султанският дворец, Водопада Дзанкоундре