Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Кот д'Ивоар

Кот д'Ивоар - Почивки, Екскурзии, Круизи

Кот д'Ивоар

Кот д'Ивоар е държава разположена в Западна Африка. Страната има площ 322.5 хил. кв. км. Граничи с Буркина Фасо, Мали, Гана, Гвинея и Либерия.

Кот д`Ивоар е известен с наименованието Бряг на слоновата кост.

Гъстите тропически гори са причина страната да е била слабо заселена в миналото. Търговски центрове през 14 век са съществували предимно в северната и североизточната част на страната.

Португалски търговци са първите европейци, които се появяват по крайбрежието на страната.

През ХVIII в. се образува държава на племената бауле. По-късно е построен и първият град от французите (Асини), които изтласкват бауле.

През 1893г. страната е провъзгласена официално за френска колония под наименованието Кот д'Ивоар. През 1895г. Кот д'Ивоар е включена в състава на Френска Западна Африка.

На 7 август 1960г. страната обявява своята пълна независимост. В последвалите години държавата води прозападна политика.

Кот д'Ивоар е президентска държава. Президентът е глава на правителството, както и върховен главнокомандващ. Висш законодателен орган е Национално събрание. От 1990г. е въведена многопартийна система.

Основа на промишлеността в страната са предприятия, преработващи селскостопанска продукция за износ - кафе, какао, памук, палмово масло. Добиват се диаманти и манган. Най-добре развиващ се отрасъл на промишлеността е добивът и преработката на нефт и газ, дървопреработваща и текстилна промишленост. Селското стопанство има износна ориентация. Страната е на първо място в света по производство на какао на зърна, пето място на кафе, водещ износител на палмово масло и ценна дървесина.

Климат
Климатът в по-голямата част от страната е субекваториален, а на юг - екваториален. Средните месечни температури са 25-30 Сº, а на юг - 27-28 Сº. Валежите са съответно 1100-1800 мм и 1300-2300 мм на юг.

Столица: Ямусукро - официална столица; Абиджан - фактическа столица

Население: 18 373 000

Официален език: Френски

Валута: CFA франк (XDF)

Популярни туристически обекти
Езеро Буйо, Национален парк Таи, Национален парк Комое, Водапада Ла Каскад, Езеро Косу