Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Лихтенщайн

Лихтенщайн - Почивки, Екскурзии, Круизи

Лихтенщайн

Княжество Лихтенщайн е малка страна, намираща се в Централна Европа. Граничи с с Австрия на изток и с Швейцария на запад.

Именията Вадуц и Шеленберг, придобити през 1699 г. от рода Лихтенщайн, са част от множеството херцогства, графства, княжества и държави, обединени в Свещената Римска германска империя. Император Карл VI обявява владенията за наследствено имперско княжество Лихтенщайн през 1719г.
Страната е член на Германската конфедерация от 1815 г. до разпадането й през 1866 г. След това се съюзява с Австро-Унгария.

През ХХ в. следва съюз с Швейцария - двете страни са свързани с пощенски, валутни, търговски, митнически и дипломатически договори.
Страната е член на ООН.

Начело на държавата стои княз, защото тя е конституционна монархия. Законодателен орган е ландтаг от 25 депутата, които се избират за срок от 4 години. Изпълнителна власт е в ръцете на правителство, което княза назначава.

Икономиката на Лихтенщайн е тясно свързана с Швейцария. Главните промишлени отрасли са: приборостроене, производство на вакуумна техника, електронни системи, микропроцесори, текстилна, керамична и фармацевтична промишленост. Основен отрасъл на селското стопанство е животновъдството. Добри приходи в бюджета идват от издаването на пощенски марки.

Климат
Климата е умерен със средна температура януари от -10 до 0Сº, юли - от 15 до 18Сº. Валежи - 800-1500 мм.

Столица: Вадуц

Население: 33 700

Официален език: Немски

Валута: Швейцарски франк (CHF)

Популярни туристически обекти
Музея на пощите, Музей на земеделието, Музей на изобразителното изкуство, Музей на ски спорта