Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Литва
  4. Атракции
  5. Вилнюс

Вилнюс, Литва - Туристически Атракции

Вилнюс

Столицата на Литва се нарича Вилнюс. Градът е административен център е на Вилнюски окръг, както и на районната Вилнюска община без да е част от нея.

Вилнюс е разположен при вливането на река Вилня в река Нерис, в Югоизточна Литва. На 312 км. от града се намира Балтийско море.

В тази част на Европа лятото е късо и прохладно, а за основни негови окраски служат тъмносиньото небе, зелените треви и гори, както и ярките багри на сградите, боядисани така от жителите, сякаш да компенсират тъмните цветове на студените сезони.

Макар че е най-голямата от трите прибалтийски държави, които бяха част от Съветския съюз, Литва може да се прекоси за ден. В нейната столица обаче, нещата не стоят точно така, там човек трябва да остане доста по-дълго.

Една доста голяма част от европейците нямат представа къде се намира този град и чия столица е той. За тези обаче, които са открили неговият уникален чар и са почувствали, посещавайки го, странното преплитане на Средновековие и Съвремие Вилнюс става любимо кътче от света.

Готика, Барок и Ренесанс се преплитат навсякъде, а броят на църквите от всевъзможни епохи и вероизповедания са една от първите изненади за туристите.

Любимо място на жителите на Вилнюс е Катедралния площад в дъното на главната улица „Гедимино”. Това е сборен пункт за срещи и отправна точка за посетителите на града. На стъпалата пред бялата колонада винаги има огромен брой хора, които са си организирали среща там или просто си почиват. Самата катедрала е уникална по вида си, тя не прилича по нищо на познатите ни катедрали – нито външно, нито вътрешно.
Отделно от основната постройка е изградена дори камбанарията.
Нейният строеж и реконструкции продължават от 14 до 17 век. Както катедралата, така и бялата кула до нея са емблематични за града.

На Катедралния площад туристите могат да видят паметник, изграден през 1996 г. Той е издигнат в чест на великия дук Гедиминас – основателя на Вилнюс.

Легендата за основаването на града разказва, че Гедиминас живял по тези земи преди 6 века, когато по тях властвали различни племена и народи от всевъзможни етноси и религии, които непрекъснато водели войни. Една вечер той сънувал странен сън – железен вълк с огромни размери изскочил пред него докато ловувал и заревал, сякаш гласовете на стотици животни се вливали в неговия. Дукът пожелал да му разтълкуват съня и така научил, че е призван да създаде град сред хълмовете и да го насели с разединените народи, като ги обедини. Така градът щял да стане непревземаема крепост.

Гедиминас поканил хора от всички краища на Европа да заживеят в града, като на всеки обещал правото да изгради свой храм и да почита свой бог. По този начин една до друга възникнали католически и православни църкви, храмове на юдаизма и исляма. В най-високата част на хълма пък бил построен замъка на дука, чиито укрепления могат и днес да се видят на хълма зад Катедралния площад и от където се разкрива невероятна гледка – към Стария град от едната страна и към новия от другата.

В стария Вилнюс се преплитат малки калдъръмени улички, промъкващи се между кафенета и ресторантчета.
По мостовете на река Нерис могат да се видят безброй катинари, които ни разкриват стара сватбена традиция, която младоженците и до днес спазват, пожелавайки си стабилен брак.

В лабиринта от улички навсякъде могат да се видят църкви – доминиканска, бернардинска, протестантска, католическа или православна. Няколко сгради правят впечатление на този фон. Белият дворец с колонада отпред, който днес е резиденция на президентите на Литва, той е издигнат в Стария град още през 14 век, като през своето съществуване е бил дом на много императори и крале. Знаменити негови обитатели са били руският цар Александър, а също и френския император Наполеон.

Едно от най-забележителните архитектурни творения, не само в Литва, но и в цяла Европа е катедралата „Света Ана”. Червените стени на готическата сграда от 16 век наподобяват на приказен замък.
Според историите, които местните разказват, тази уникална постройка е възхитила до толкова Наполеон, че в първият миг, в който я зърнал той пожелал да я пренесе в Париж.

Върху един от хълмовете на Стария град е разположен ангел с тромпет. Той служи за център на бохемския квартал на Вилнюс, който жителите на столицата сравняват с Мон Мартър.
Официалното име на този квартал е „Узупис”, но е познат като Квартала на свободата и артистите. Има дори местен парламент и местна управа.

В Стария град на разположение на туристите има множество магазинчета, от където могат да се закупят разнообразни сувенири, но най-вече кехлибар, на който е богат този район. Множеството ресторантчета и кафенета заемат доста голяма част от и без това тесните тротоари.

За отсядане на гостите на града са предвидени множество малки хотели, настанили се из реставрираните средновековни сгради. А несъмнено едно ранно събуждане от миризмата на прясно изпечени кифлички прибавя още една нотка очарование на града.

Вилнюс не бива да бъде напускан преди да се посети единствената запазена изцяло градска порта, заедно с внушителна част от някогашната градска стена. Тази порта носи името „Портата на зората”. То идва от обвитата в мистика икона на Дева Мария, вградена над вратите и покрита със сребро и злато. За тази икона се говори, че е чудотворна – лекува неизлечими болести и сбъдва най-съкровени мечти.

Всеки, който посети Вилнюс трябва да се отбие и до островният замък Тракай. Той се намира на около 30 км. от столицата, на малкия остров Галве, сред три езера.

Това е най-старата столица на Великото литовско княжество от 13 век. Вътре в замъка актьори пресъздават сцени от миналото, които позволяват на посетителите да се докоснат до онези отминали времена и нрави.