Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Литва

Литва - Почивки, Екскурзии, Круизи

Литва

Република Литва е държава разположена в Североизточна Европа. Най-голямата от трите балтийски държави граничи с Беларус на югоизток, с Латвия на север, с Балтийско море на северозапад, с Полша на юг и с Русия на югозапад посредством Калининградска област. Литва е членка на Европейски съюз от 1 май, 2004г.

Великото Литовско княжество се образувало в края на XII век от Литва и Беларус. С течение на годините територията на ВЛК значително нараства, достигайки бреговете на Черно море. Едновременно с това литовските князе водят тежка борба с Тевтонския орден, който е разбит в 1410 г. в Грюнвалдската битка от съвместилите войските си Литва и Полша.

Литва и Полша са обединени от великия литовски княз Ягело.
В периода на Първата световна война Литва е окупирана от Германия. На 16 февруари 1918 г. във Вилнюс представителството на литовския народ, което се нарича Съвет на Литва, провозгласява независима Литва.

Литовската държава е призната от международната общност през 1920-1922г., а столица става Каунас. На 10 октомври 1939г. съветски войски навлизат на територията на Литва по силата на Договора за присъединяването на Вилнюс и околността му, осъществено с помощта на СССР. Една годиа по късно Литва влиза в състава на СССР като Литовска Съветска Социалистическа Република. Към страната са присъединени територии от Полша, които включват историческата столица Вилнюс.

По време на Втората Световна Война Литва е окупирана от нацистска Германия. От 1944 до 1990г. страната продължава да е в състава на СССР. На 11 март 1990г. Върховния Съвет на Литовската Република провозгласява акт за възстановяване на независимостта на Литва.
В една и съща година страната става член както на НАТО, така и на Европейския съюз - 2004г.

Литва е президентска република. Литовският парламент се нарича сейм той е висш законодателен орган. Съвместно с правителство президента осъществява изпълнителната власт.

Основните промишлени отрасли на страната са машиностроене, металообработване, дървообработваща, химическа, текстилна, хранително-вкусова, рибно-консервна. Основен отрасъл на селското стопанство е месо-млечното животновъдство. Растениевъдство - ръж, захарно цвекло, пшеница, овес, лен, ечемик, картофи, зеленчуци.

Климат
Климата е преходен от морски към континентален. Средната температура за януари е -5Сº, а за юли е 17Сº. Валежи - 630 мм.

Столица: Вилнюс

Население: 3 575 400

Официален език: Литовски

Валута: Литас (LTL)

Популярни туристически обекти
Църквата "Св. Анна", Вилнюс