Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Мадагаскар

Мадагаскар - Почивки, Екскурзии, Круизи

Мадагаскар

Република Мадагаскар е островна държава в Индийския океан разположена край югоизточния бряг на Африка. Основният остров от състава на страната, който също се нарича Мадагаскар е четвъртият по големина остров в света.

По-важни исторически данни:

- През XIV в. на острова е основана държава Имерина;
- 1500 г. Островът е открит от португалеца Д. Диас;
- XIX в. Образувано е кралство;
- 1896 г. Франция прави острова своя колония;
- 26 юни 1960 г. Малгашката република провъзгласява своята
независимост;
- 1972 г. Извършен е преврат и започва демократизация;
- 1993 г. Проведени са парламентарни избори.

Мадагаскар е със статут на република. Държавният глава е президент, избиран за 5 години. Законодателната власт принадлежи на двукамерен парламент - Национално събрание и Сенат. Всеки две години се обновява половината от състава на Сената. Правителството се назначава от президента.

Това е една аграрна страна. Износът на селскостопанска продукция осигурява над 80 % от валутните постъпления. Основни култури, които се отглеждат са ориз, царевица, маниока, захарна тръстика, фъстъци, кафе, тютюн, карамфил, ванилия. Животновъдство - едър рогат добитък - зебу, овце, свине. Промишлеността е слабо развита. Добива се графит, хромити, слюда, кварц. Има залежи на железни руди, въглища и боксити. Работят захарни, цигарени, оризо-очистителни фабрики, месоконсервни, целулозно-хартиени и циментови заводи.

Климат
Климатът е тропичен, на северозапад - субекваториален. Средните месечни температури в равнините са от 20-26 Сº, валежи - над 3000 мм. В централните планини средните месечни температури са 13-20 Сº, валежи - 1000-1500 мм, като на запад намаляват до 500-600 мм.

Столица: Антананариво

Население: 18 040 300

Официален език: Малгашки, френски

Валута: Малгашко ариари (MGA)

Популярни туристически обекти
Антананариво - Булевардът на Независимостта, Площад Независимост, Двореца на кралица Рова, Музеят на Мелагасийската академия

Националният парк "Кехлибарената планина"