Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Мали

Мали - Почивки, Екскурзии, Круизи

Мали

Република Мали е държава разположена в Западна Африка. Тя е седмата по големина страна на континента. Граничи с Нигер на изток, с Алжир на север, с Мавритания и Сенегал на запад, с Гвинея на югозапад и с Буркина Фасо и Кот д'Ивоар на юг.

Смята се, че Мали е наследница на Малийската империя.

През VIII - IХ в. на територията на страната възникват раннофеодални държави, като Гана, Мали, Сонгай. В края на ХIХ в. Мали става френска колония. 1958 г. страната става автономна Суданска република в състава на Френското съобщество.

Суданската република и Сенегал обявяват своята независимост от Франция на 22 септември 1960 г. като Федерация Мали. След оттеглянето на Сенегал няколко месеца по-късно, Суданската република е преименувана на Мали.

Диктатурата в страната приключва през 1991 г., като тя е последвана от преходно правителство. В Мали се провеждат първите демократични президентски избори през 1992 г.

След приключване на изборите през 1997 г., президентът Конаре продължава да извършва политически и икономически реформи и да се бори с корупцията.

Мали е президентска република. Глава на държавата е президент. Законодателен орган е еднопалатно Национално събрание. Изпълнителната власт се осъществява от президента и правителството.

Това е една аграрна страна. По-важните селскостопански култури, които се отглеждат са фъстъци, памук, просо, ориз и маниока. Мали заема първо място в Западна Африка по брой глави едър рогат добитък и овце, като 70 - 80 % от скотовъдството е номадско или полуномадско. Промишлеността е представена от предприятия за преработка на селскостопанска продукция - плодови сокове, бира, цигари, консерви, растително масло. Има залежи от боксит, железни руди, фосфати, литий. Добива се сол и злато.

Климат
Климатът е тропичен, пустинен, а в крайния юг - субекваториален. Средните месечни температури са от 20 - 24 Сº до 35 Сº. Валежите са от 50 - 150 мм на север до 1500 мм на юг. От ноември до юни преобладават североизточни ветрове - харматан. От юли до октомври - ноември е дъждовния период.

Столица: Бамако

Население: 11 995 400

Официален език: Френски

Валута: CFA франк (XOF)

Популярни туристически обекти
Бамако - Националния музей, Суданския Музей

Жене-Жено, Скалата Бандиагара