Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Малта
  4. Атракции
  5. Мдина
  6. Катедралата "Свети Павел"

Катедралата "Свети Павел", Мдина

Катедралата "Свети Павел"

Една от най-големите и значителни забележителности в старата столица на Малта – Мдина е римокатолическият храм „Свети Павел“. Катедралата е построена на мястото, където според легендата, римският губернатор и първи епископ на Малта - Публиус се е срещнал със св. Павел, който е пребивавал в града след корабокрушение край малтийските брегове. „Свети Павел“ има статут на централна епископска катедрала за малтийската римокатолическа митрополия.

Първата катедрала на Малта в началото е била посветена на Света Богородица. През мюсюлманския период по времето на фатимидите през Х век, храмът се превръща в руини. Норманите завоюват малтийския архипелаг през 1091 г. и издигат катедралата отново. Новата катедрала вече е построена в чест на Св. Павел. През следващите векове, сградата няколкократно е модифициран и разширяван.

Постройката, която виждаме днес е дело на архитектът Лоренцо Гафа. Издигната е в периода 1697-1702 г., след като нормандското здание е било разрушено от силно земетресение през 1693 г..
Известният архитект проектира сградата в Бароков стил. Тя може да се види в края на правоъгълен площад в сърцето на старата столица.
Главната фасада, която гледа към площада е ясно разделена на три части посредством Коринтски ордер от пиластри. Двете крайни части са видимо подчертани чрез извисяващите се над централния фронтон камбанарии. В планово отношение, катедралата е Латински кръст със засводен главен кораб и два странични кораба, а също така с два не много големи странични олтара. Катедралата има лек елегантен купол стъпил на осмоъгълна основа над висок барабан с големи прозорци. Куполът е външно оребрен с осем волути водещи към изящен оберлихт в най-високата част на зданието.

В интериора на катедралата силно впечатление прави характерният мозаечен под изпъстрен с цветни каменни картини, гербове и символи. Основната част от мебелировката, като в това число са кръщелния купел и портала са резбовани от ирландско дърво.

В непосредствена близост до храма, но в отделна сграда е поместен катедралният музей. В него туристите могат да се полюбуват на богата колекция от стари сребърни съдове и монети, религиозни одежди, както и гравюри на немския художник Албрехт Дюрер и други стари майстори.