Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Малта
  4. Атракции
  5. Валета
  6. Замъци на Рицарите от Ордена на Свети Йоан

Замъци на Рицарите от Ордена на Свети Йоан, Валета

Замъци на Рицарите от Ордена на Свети Йоан

Рицарите от Ордена на Св. Йоан (1530-1798) и онова, което те са направили за Малта, е оставило най-ярък отпечатък в историята на страната и на нейната столица Ла Валета. Градът се асоциира най-често с техния уникален осемстранен готически малтийски кръст. Няма друга ера, оставила толкова трайни следи в историята на острова, като 250-годишното им управление. Те построяват този град и завещават на идните поколения множество реликви, паметници и дворци, за да покажат на наследниците си своето величие.

Един от достигналите до нас паметници на тази култура е замъкът на арагонците, наварците и каталонците от Ордена, построен само 5 години след основаването на Ла Валета. Днес той е единственият, запазил първоначалната си архитектура, която е дело на Гироламо Касар. Суровият му екстериор е изключително характерен за известния малтийски архитект, проектирал повечето от ранните постройки във Валета. Изискванията на Орденът били в хармония с вижданията на архитекта, тъй като рицарите искали сградите да служат едновременно за жилища и за отбранителни постове.

Дворецът има типичния повече за манастир правоъгълен вътрешен двор с галерия със сводове покрай постройката. От 1921 до 1971 г. замъкът бил използван от малтийския министър-председател за седалище, а в наши дни там се помещава Министерството на икономиката.

Изключително величествен и забележителен е и замъкът на кастилците и португалците, който имал за задача да подслонява всички останали рицари, нямащи собствен дом в Малта или служел като обител за благородници, замръкнали на острова при своите пътувания.
На върха на най-високия хълм в Ла Валета е издигната близката църква, от която се открива прекрасна гледка към столицата. Дворецът също е построен от Гироламо Касар през 1574 г., но Андреa Бели почти изцяло го преустройва през 1741 г. От шедьовър на старата школа, той бил претворен в шедьовър на бароковия стил и е най-красивата постройка от вида си във Валета. От 1972 г. функционира като офис на премиера.