Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Малта

Малта - Почивки, Екскурзии, Круизи

Малта

Република Малта е островна държава. Разположена е върху архипелаг в центъра на Средиземно море източно от Тунис, южно от Италия и северно от Либия. Страната става член на Европейския съюз през 2004г.

Първите, които откриват стратегическото значение на архипелага са финикийците. По-късно това установяват и Рим, Византия, Арабският халифат, Арагон, норманите, Малтийският орден, Франция и Великобритания. Те всички са търсели подходящи пристанища за контрол върху Средиземно море.

Въпреки че географски островите лежат върху африканската континентална плоча и са част от Африка, културно и исторически те са част от Европа.

Историята на Малта я определя като арена на нашествия и окупация, поради стратегическото кръстопътно местоположение в центъра на Средиземно Море. Тя е била колония на множество народи - финикийци, картагенци, римляни, византийци, араби, нормани, сицилианци, французи. От 1530 г. до 1834 г. страната е резиднция на Йоанитския орден. Последната владетелка на държавата е Великобритания, именно тя дава независимост на Малтийската република през 1964 г.

Законодателната власт на страната принадлежи на парламент, състоящ се от президент и палата на представителите. Президентът се избира от парламента. Изпълнителна власт е в ръцете на правителство и премиер-министър.

Малта се развива се с високи темпове. Водещи промишлени отрасли са: текстилна, електронна, хранително-вкусова, производство на химически препарати, козметика и фармацевтика. В селското стопанство се отглеждат: пшеница, царевица, плодове, цветя и лозя.
Туризмът има много голямо значение за икономиката на страната.

Климат
Климата е средиземноморски, със средна температура - 12Сº, август - 25Сº. Валежи - около 530 мм.

Столица: Валета

Население: 405 500

Официален език: Малтийски, английски

Валута: Евро (EUR)

Популярни туристически обекти
Валета - Катедралата "Свети Йоан Кръстител", Дворецът на Великия магистър, Замъци на Рицарите от Ордена на Свети Йоан

Мдина - Катедралата "Свети Павел"

Каретата на Наполеон Бонапарт, Укреплението Сейн Елмо, Щабквартирата на английските рицари, Крепостта Риказоли, Сен Анж и цитаделата, Аура, Буджиба